ßßß
Biszkopt:4 jaja3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie i wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. CKrem:2 budynie śmietankowe1 galaretka malinowa2 szklanki wody1 szklanka cukru1/2 kostki masła2 jajkaDodatkowo:2 galaretki malinoweok 1/2 kg malinBudynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie.Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem.Smacznego

