Wykonanie
WitajcieI u mnie zaczął się sezon na
maliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i
galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a
maliny dodają mu dodatkowego smaczku.
Biszkopt:4
jaja3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
solą na pianę, a następnie stopniowo wsypujemy
cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy
żółtka, mieszamy dokładnie i wsypujemy
mąki i
proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. CKrem:2 budynie
śmietankowe1
galaretka malinowa2 szklanki
wody1 szklanka
cukru1/2 kostki
masła2
jajkaDodatkowo:2
galaretki malinoweok 1/2 kg
malinBudynie rozpuszczam w 1/2 szklanki
wody, pozostałą zagotowuję z
cukrem. Do gotującej
wody wlewam rozpuszczony
budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję
galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
Budyń odstawiam do ostygnięcia.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z miękkim
masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z
białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym
biszkopcie.
Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra
wody. Na kremie układam
maliny, a następnie zalewam je tężejącą
galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem.Smacznego


