ßßß
Składniki :Biszkopt:4 duże jajka, rozmiar L1 szklanka cukru2 pełne łyżki stołowe kakao1 szklanka mąki tortowej1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:250 g serka mascarpone300 ml śmietany kremówki – 30% bądź 36%100 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej – 70%1/2 szklanki cukru pudruDo nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty1 łyżeczka cukru wanilinowegoDodatkowo:600 g truskawek do ciasta + 400 g do dekoracji1 1/2 szklanki truskawek zmiksować wraz z 4 łyżkami cukru na mus. Pozostałą część pokroić w plastry.Truskawki do dekoracji pokroić natomiast na połówki.Posypka:30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich4 łyżki płatków owsianych górskich3 łyżki cukru brązowegoWszystkie składniki przełożyć do robota kuchennego bądź blendera i rozdrobnić.Sposób przygotowania:Krem:Czekoladę stopić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, po czym lekko ją przestudzić. Gęstą śmietanę ubić na sztywno, następnie domieszać cukier puder, mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę. Włożyć do lodówki.Biszkopt czekoladowy:Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą i lekką masę.Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i delikatnie wymieszać. Suche składniki dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając za pomocą łyżki bądź na zmniejszonych obrotach miksera.Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem bądź wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę, wyrównać delikatnie powierzchnię i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C (u mnie bez termoobiegu góra dół). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Wykończenie:Z powierzchni wystudzonego ciasta odciąć i wyrzucić cienką przypieczoną warstwę, po czym przekroić tort poziomo na 3 części. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć kilkoma łyżeczkami herbaty, a następnie ułożyć na całej powierzchni plastry truskawek, zalać 1/2 sosu truskawkowego oraz posmarować 1/4 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, po czym powtórzyć poprzednią czynność. Umieścić ostatni krążek i nasączyć go herbatą. Resztą kremu rozsmarować równomiernie na wierzch i boki ciasta.Boki ciasta posypać zmielonymi orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować pokrojonymi na połówki truskawki.