ßßß
Składniki na biszkopt:4 duże jajka250 g mąki tortowej200 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia80 g kakao100 g startej gorzkiej czekoladyczerwony i zielony barwnikaromat do nasączeniaSkładniki na krem:250 g serka mascarpone100 ml śmietany 36%2 łyżki cukru pudrułyżeczka aromatu truskawkowego w proszkuzielony barwnikSkładniki i wykonanie masy cukrowej i bazy:http://malekulinaria.blogspot.com/2014/02/tort-smietankowy-z-owocami.htmlPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy. Przekładamy nasze biszkopty kremem.Przygotowanie kremu:Śmietanę z cukrem i aromatem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy serek mascarpone i barwnik, wszystko razem mieszamy.












