Wykonanie
Witajcie kochani, dzisiaj podzielę się z
wami przepisem na tort
czekoladowo truskawkowy, który wykonywałam na zamówienie. Motywem przewodnim miała być jaszczurka, ponieważ chłopczyk je uwielbia.

Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka250 g
mąki tortowej200 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia80 g
kakao100 g startej
gorzkiej czekoladyczerwony i zielony barwnikaromat do nasączeniaSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone100 ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudrułyżeczka aromatu
truskawkowego w proszkuzielony barwnikSkładniki i wykonanie masy cukrowej i bazy:http://malekulinaria.blogspot.com/2014/02/tort-smietankowy-z-owocami.htmlPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie
biszkoptu.
Jajka miksujemy z
cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Dodajemy startą
czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę
masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz
biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy. Przekładamy nasze
biszkopty kremem.Przygotowanie kremu:
Śmietanę z
cukrem i aromatem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
serek mascarpone i barwnik, wszystko razem mieszamy.













