ßßß
Składniki na biszkopt:4 duże jajka250 g mąki tortowej200 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia80 g kakao100 g startej gorzkiej czekoladydodatkowo powidła śliwkowelikier czekoladowySkładniki na krem:250 g serka mascarpone100 ml śmietany 36%2 łyżki cukru pudrułyżka kakaoPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy dolną małą ilością likieru czekoladowego. Przekładamy nasze biszkopty kremem i powidłami.Przygotowanie kremu:Śmietanę z cukrem i kakaem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy.







