ßßß
Składniki :Biszkopt kakaowy:4 całe jajka1 szklanka cukru¾ szklanki mąki tortowej1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1½ łyżeczki proszku do pieczenia2 pełne łyżki kakaoKrem:400 g chałwy waniliowej100 g masła250 g sera ricotta, może być także mascarpone2 łyżki cukruDodatkowo:1 szklanka wiśni mrożonych bądź świeżych8 łyżek cukru150 g czekolady gorzkiej200 g śmietany kremówki 30%100 g orzechów laskowychDo nasączenia:1 szklanka zaparzonej mocnej esencji herbaty½ szklanki zblenderowanych wiśniSposób przygotowania:Biszkopt kakaowy:Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.Mąkę przesiać do miseczki wraz z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao.Suche składniki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej cały czas mieszając za pomocą łyżki.Tortownicę nasmarować masłem oraz posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.Krem:Do miseczki przełożyć masło, ricottę, cukier oraz pokruszoną chałwę, po czym ucierać za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do lodówki.Wykończenie:Szklankę wiśni zasypać 6 łyżkami cukru. Pozostałą ilość zblenderować w oddzielnym naczyniu na gładką masę.Orzechy laskowe posiekać niezbyt drobno.Przygotowanie masy śmietanowo - czekoladowej: czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera, po czym wstawić do lodówki.Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż w dwóch miejscach. Spodnią warstwę nasączać 5 łyżkami zimnej herbaty oraz4 łyżkami zblenderowanych wiśni, następnie ułożyć ½ szklanki całych wiśni, nałożyć krem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Podobnie uczynić z warstwą środkową.Wierzchnią warstwę biszkoptu delikatnie ściąć nożem i nasączyć herbatą. Cały biszkopt pokryć masą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami laskowymi.Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.

