ßßß
Składniki na 4 porcje:0,5 kg filetów śledziowych – np. matiasów2 liście laurowe2-3 suszone owoce ziela angielskiego1-2 łyżki stołowe octu winnego1 łyżeczka cukru100 g koncentratu pomidorowego2 cebule średniej wielkości1 łyżeczka majerankupieprz mielony do smakugarść rodzynek sułtańskich1/2 szklanki wody1/3 szklanki oleju + 1 łyżka stołowa olejuSposób przygotowania:Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny, po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w półtalar ki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklanki, dopełnić wodą do całej objętości i dokładnie wymieszać. W misce przygotować marynatę: dodać ocet winny, majeranek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, rodzynki oraz rozcieńczony koncentrat z wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wlać na patelnię do cebuli. Całość gotować około 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.