Wykonanie
07 Maja 2013 Gotowanie ze stylemWiosna sprawia, że ogarnia mnie
sałatkowe szaleństwo, dlatego przedstawiam kolejny zdrowy przysmak, pomijając oczywiście kalorie z tłuszczu zawartego w
mozzarelli.
Sałatkę z
mozzarellą wykonałam dziś po raz pierwszy, jej połączenie z
sosem winegret okazało się bardzo smaczne. Myślę jednak, że w tym przypadku inne sosy także zdałyby egzamin. Lekka i orzeźwiająca
sałatka wiosenna to doskonały pomysł na pożywne śniadanie bądź smaczną przekąskę. Spróbujcie sami!
Składniki na 3 porcje:125 g
mozzarelli w kulce30 g
kukurydzy konserwowej3 plastry świeżego
ananasa bądź z puszki100 g świeżych liści
szpinaku20 g
oliwek czarnych bez pestek – opcjonalnieSos:1 łyżeczka płynnego
miodu1 pełna łyżka wyciśniętego
soku z cytryny2 łyżki stołowe
oliwy z oliwek1 łyżeczka
musztardy Dijon
sól i
pieprz do smaku½ ząbka
czosnku – opcjonalnieSposób przygotowania:Sos:Do miseczki wlać płynny
miód,
sok z cytryny,
oliwę z oliwek, dodać
musztardę, doprawić
solą,
pieprzem i startym
czosnkiem do smaku, po czym dokładnie wymieszać.Sos można uzupełnić o posiekane świeże liście
bazylii bądź
oregano.
Sałatka:Liście
szpinaku umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć i dość grubo posiekać.
Kukurydzę oraz
oliwki odsączyć z zalewy.
Ananasa pokroić w kostkę,
pomidory oraz
mozzarellę w plastry.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, po czym zalać sosem i delikatnie wymieszać.
Pomidory można ułożyć na plastrach
mozzarelli, wówczas
sałatka będzie miała bardziej finezyjny wygląd.