ßßß Cookit - przepis na Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

07 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Wiosna sprawia, że ogarnia mnie sałatkowe szaleństwo, dlatego przedstawiam kolejny zdrowy przysmak, pomijając oczywiście kalorie z tłuszczu zawartego w mozzarelli. Sałatkę z mozzarellą wykonałam dziś po raz pierwszy, jej połączenie z sosem winegret okazało się bardzo smaczne. Myślę jednak, że w tym przypadku inne sosy także zdałyby egzamin. Lekka i orzeźwiająca sałatka wiosenna to doskonały pomysł na pożywne śniadanie bądź smaczną przekąskę. Spróbujcie sami!
Składniki na 3 porcje:
125 g mozzarelli w kulce
30 g kukurydzy konserwowej
3 plastry świeżego ananasa bądź z puszki
100 g świeżych liści szpinaku
20 g oliwek czarnych bez pestek – opcjonalnie
Sos:
1 łyżeczka płynnego miodu
1 pełna łyżka wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku
½ ząbka czosnku – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Sos:
Do miseczki wlać płynny miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i startym czosnkiem do smaku, po czym dokładnie wymieszać.
Sos można uzupełnić o posiekane świeże liście bazylii bądź oregano.
Sałatka:
Liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dość grubo posiekać.
Kukurydzę oraz oliwki odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę, pomidory oraz mozzarellę w plastry.
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zalać sosem i delikatnie wymieszać.
Pomidory można ułożyć na plastrach mozzarelli, wówczas sałatka będzie miała bardziej finezyjny wygląd.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_salatka-z-mozzarella-szpinakiem-i-pomidorami.html