ßßß
Składniki :2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typu graham 1850 lub niższy typ)1 jajko300 g świeżej dyni1 łyżeczka proszku do pieczenia1 duży bananotarta skórka z 1/2 cytryny1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich30 g pestek dyni1/4 szklanki oleju rzepakowego5 łyżek stołowych cukru brązowego20 g pokrojonych na drobno orzechów (włoskich bądź laskowych)Sposób przygotowania:Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego bądź do blaszki, po czym piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć dynię z piekarnika i przestudzić.Do plastikowej miski przesypać wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, cukier płatki owsiane oraz posiekane na drobno orzechy i dokładnie ze sobą wymieszać.Do oddzielnego naczynia wlać olej, dodać pokrojonego w plastry banana oraz upieczoną dynię, a następnie rozdrobnić je widelcem na gładką masę. Cytrynę wyparzyć gorącą wodą. Następnie zetrzeć 1/2 jej powierzchni na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dodać do pozostałych mokrych składników.Wszystkie składniki mokre i suche połączyć i dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem rzepakowym i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy za pomocą łyżki, wierzch posypać pestkami dyni.Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 35 minut, aż do momentu, gdy włożony do ciasta drewniany patyczek lub wykałaczka będą suche.
