Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Elwira LipińskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bakłażanoliwasół morskaliście lauroweziele angielskiegłówka czosnkupieprzliście świeżej
bazyliiBakłażany w
oliwie - sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w ćwiartki lub paski. Posmarować
oliwą, usmażyć na patelni lub zgrillować. Gorące posypać
solą i
pieprzem. Gdy wystygną układać w słoiku, przekładając zielem, liśćmi laurowymi, listkami świeżej
bazylii oraz ząbkami
czosnku (surowy lub grillowany). Stopniowo wlewać
oliwę i lekko stukać dnem słoika o blat, aby usunąć powietrze. Słoik dokładnie zakręcić i przechowywać w lodówce lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.Jak pozbawić
bakłażana goryczy?Strusina w dwóch odsłonach
lodówki na 2-3 godziny. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Mieszamy
oliwę,
miód,
czosnek,
oregano, odrobinę
soli i
pieprzu. Taką mieszanką smarujemy
mięso. Plastry
bakłażana skrapiamy
oliwą, a
oscypka oprószamy
mąką. Układamy wszystko na grillu, na którym kładziemy też połówkiPieczona
paprykabakłażanów z
oliwą, utartym
czosnkiem i drobniutko posiekaną
surową cebulą. Martina dowodziła, że własnoręcznie posiekany ajwar jest o niebo lepszy od zmielonego, nie mówiąc o gotowym ze słoika. Ma wiele wersji, może być zmieszany z
pomidorami, czuszką, nacią
pietruszki, ze słonym
serem. Można go jeść naAntipasti - przystawki we włoskim stylu
zmiękną. Kromki
chleba skrop oliwą i opiecz w piekarniku lub bez tłuszczu opiecz w tosterze (
skrop je
oliwą po opieczeniu). Plastry
bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry
sera, połówki
pomidora, plasterki
bakłażana i połówki
czosnku, udekoruj
bazylią,
skrop octemŚródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na
pomidorytosterze (
skrop je
oliwą po opieczeniu). Plastry
bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry
sera, połówki
pomidora, plasterki
bakłażana i połówki
czosnku, udekoruj
bazylią,
skrop octem balsamicznym i od razu podawaj. Autor: Aneta Kosiba Włoska bruschetta z
pomidorami i