ßßß Cookit - przepis na Bakłażany w oliwie

Bakłażany w oliwie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Elwira Lipińska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Bakłażanoliwasół morskaliście lauroweziele angielskiegłówka czosnkupieprzliście świeżej bazylii
Bakłażany w oliwie - sposób przygotowania: Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w ćwiartki lub paski. Posmarować oliwą, usmażyć na patelni lub zgrillować. Gorące posypać solą i pieprzem. Gdy wystygną układać w słoiku, przekładając zielem, liśćmi laurowymi, listkami świeżej bazylii oraz ząbkami czosnku (surowy lub grillowany). Stopniowo wlewać oliwę i lekko stukać dnem słoika o blat, aby usunąć powietrze. Słoik dokładnie zakręcić i przechowywać w lodówce lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.
Jak pozbawić bakłażana goryczy?
Strusina w dwóch odsłonach
lodówki na 2-3 godziny. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Mieszamy oliwę, miód, czosnek, oregano, odrobinę soli i pieprzu. Taką mieszanką smarujemy mięso. Plastry bakłażana skrapiamy oliwą, a oscypka oprószamy mąką. Układamy wszystko na grillu, na którym kładziemy też połówki
Pieczona papryka
bakłażanów z oliwą, utartym czosnkiem i drobniutko posiekaną surową cebulą. Martina dowodziła, że własnoręcznie posiekany ajwar jest o niebo lepszy od zmielonego, nie mówiąc o gotowym ze słoika. Ma wiele wersji, może być zmieszany z pomidorami, czuszką, nacią pietruszki, ze słonym serem. Można go jeść na
Antipasti - przystawki we włoskim stylu
zmiękną. Kromki chleba skrop oliwą i opiecz w piekarniku lub bez tłuszczu opiecz w tosterze (skrop je oliwą po opieczeniu). Plastry bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry sera, połówki pomidora, plasterki bakłażana i połówki czosnku, udekoruj bazylią, skrop octem
Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory
tosterze (skrop je oliwą po opieczeniu). Plastry bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry sera, połówki pomidora, plasterki bakłażana i połówki czosnku, udekoruj bazylią, skrop octem balsamicznym i od razu podawaj. Autor: Aneta Kosiba Włoska bruschetta z pomidorami i
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-8709264/baklazany w oliwie/p