Wykonanie
Kochani, czas na kolejną propozycję na imprezową przekąskę. Tym razem jest to zapiekany
bakłażan z dodatkami. Jest to bardzo łatwa i prosta w przygotowaniu potrawa, która na pewno ucieszy Wasze podniebienia ;)
Składniki:2 duże
bakłażanyświeża
bazylia5 plasterków
surowego boczku250 g
pomidorków koktajlowych600 g
mozzarelli białej100 g pesto
bazyliowegoPrzygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, każdy z nich z jednej strony smarujemy naszym pesto
bazyliowym. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy
bakłażany do pieczenia na 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników:
pomidorki kroimy na pół,
mozzarellę kroimy w pół-plastry,
boczek kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Po wyjęciu
bakłażanów z piekarnika nie wyłączamy go. Na gotowe
bakłażany kładziemy nasze składniki w kolejności:
pomidorki,
mozzarella,
boczek i stawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Na sam koniec kładziemy po listku
bazylii na każdy plasterek
bakłażana i gotowe ;)