Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!Autor 
Hanna OrzechowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)2 średnie 
cykorie1 
por (tylko biała część)1 średnia 
cebula2 gałązki 
selera liściowego1 łyżka 
masła1 płaska łyżka 
mąki2 kostki rosołu z drobiu1/2 szkl. dowolnej 
śmietanki2 łyżki siekanego 
szczypiorkusólpieprzGrzanki: 4 kromki 
bagietki1 łyżeczka 
masła2 średnie 
cykorie1 płaska łyżeczka 
mąki4 łyżki 
śmietanki10 dag tartego 
seraZupa-krem z tostami - sposób przygotowania: Dwie 
cykorie i białą część 
pora pokroić w cienkie plasterki, posiekać 
cebulę i gałązki 
selera. Do garnka włożyć 
masło, dodać pokrojone jarzyny, natychmiast przykryć i dusić na małym ogniu tak, by jarzyny puszczały sok, ale nie zrumieniły się. Po 5 min dodać 
mąkę i mieszając gotować 1 min. Wlać litr 
wody, wkruszyć dwie kostki 
bulionu i gotować na średnim ogniu, bez przykrycia, 15-20 min, mieszając od czasu do czasu. Pokroić drobno dwie pozostałe 
cykorie. W rondelku podgrzać 
masło i dodać 
cykorię, przykryć i dusić na średnim ogniu 5-6 min. Dodać łyżeczkę 
mąki, gotować mieszając 1 min. Wlać 4 łyżki 
śmietanki, lekko posolić i popieprzyć, ew. dodać szczyptę 
gałki muszkatołowej i podgrzewać 3-4 min na małym ogniu. Włożyć kromki 
bagietki do piekarnika na 5 min, żeby się podsuszyły. Położyć na nich część 
cykorii z rondelka, posypać 
serem i wstawić z powrotem do piekarnika, najlepiej pod grill, żeby się zrumieniły. Zupę zmiksować i ewentualnie przecedzić. Dodać 
śmietankę i resztęcykorii z rondelka. Sprawdzić smak, eweJakub Kuroń gotuje. Lekki krem 
jabłkowo-
porowy z pysznymi 
chipsami warzywnymiPączki 
serowe z 
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche 
ciasteczka z 
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne 
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje 
faworków.Zobacz też:Domowe 
sokiOprawa stołu