Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Móżdżek cielęcy - składniki:60 dag móżdżku cielęcego5 dag
masła1
cebula3 łyżki
octu2
jajkasólpieprzszczypiorek1/2
bagietki1/2 litra
wywaru warzywnegoMóżdżek cielęcy - sposób przygotowania: Móżdżek zalej osoloną
wodą z
octem i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Potem delikatnie obierz go z błonek i oczyść z resztek
krwi. Gotuj około 5 minut w wywarze warzywnym. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Po ostudzeniu pokrój móżdżek w grubszą kostkę. Posiekaną
cebulę przyrumień na
maśle. Dodaj móżdżek, zalej roztrzepanymi
jajkami, smaż, aż
jajka się zetną. Dodaj
szczypiorek, przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Przygotuj grzanki:
bagietkę pokrój na kromki, zrumień w opiekaczu lub piekarniku. Móżdżek zdejmij z patelni i podawaj na grzankach. Rada: "Nawet móżdżek cielęcy wie, jak smakować ludziom" mawiał S.J. Lec. Czy ja wiem? Akurat to danie ma tyluż wielbicieli, co zajadłych przeciwników. W każdym razie warto spróbować.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu