ßßß Cookit - przepis na Móżdżek cielęcy

Móżdżek cielęcy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Wrońska
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Móżdżek cielęcy - składniki:
60 dag móżdżku cielęcego
5 dag masła
1 cebula
3 łyżki octu
2 jajka
sól
pieprz
szczypiorek
1/2 bagietki
1/2 litra wywaru warzywnego
Móżdżek cielęcy - sposób przygotowania: Móżdżek zalej osoloną wodą z octem i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Potem delikatnie obierz go z błonek i oczyść z resztek krwi. Gotuj około 5 minut w wywarze warzywnym. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Po ostudzeniu pokrój móżdżek w grubszą kostkę. Posiekaną cebulę przyrumień na maśle. Dodaj móżdżek, zalej roztrzepanymi jajkami, smaż, aż jajka się zetną. Dodaj szczypiorek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na kromki, zrumień w opiekaczu lub piekarniku. Móżdżek zdejmij z patelni i podawaj na grzankach. Rada: "Nawet móżdżek cielęcy wie, jak smakować ludziom" mawiał S.J. Lec. Czy ja wiem? Akurat to danie ma tyluż wielbicieli, co zajadłych przeciwników. W każdym razie warto spróbować.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601722/mozdzek cielecy/p