ßßß Cookit - przepis na Lasagne z kalarepą

Lasagne z kalarepą

nazwa

Wykonanie

4 kalarepki
2 duże ziemniaki
200 g sera gorgonzola
1 opakowanie (200) g płatków lasagne
1 szkl. mleka
3 łyżki świeżo startego parmezanu
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 mały pęczek natki pietruszki .
Lasagne z kalarepą - sposób przygotowania: Zagotuj 2 litry wody i ugotuj w nich lasagne zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej makaron zimną wodą, aby płatki się nie sklejały. Ziemniaki i kalarepki obierz, przekrój na pół i zetrzyj na cienkie plasterki na szatkownicy. Zagotuj 1 litr wody, osól, wrzuć plasterki kalarepki i ziemniaków i gotuj je przez 6 minut. Odcedź, pozostawiając wywar, i wrzuć na chwilę do dużej miski z lodowatą wodą (najlepiej z kostkami lodu). Nazywa się to blanszowaniem. Blanszowanie spowoduje, że warzywa podczas pieczenia się nie rozpadną. Gorgonzolę pokrój w grubą kostkę. Posiekaj natkę. W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wsyp do niego mąkę. Cały czas mieszając upraż mąkę, aż będzie złotego koloru, po czym stopniowo wlewaj na patelnię mleko, cały czas mieszając. Następnie, nie przerywając mieszania, dolewaj wywar z kalarepki i ziemniaków, aż powstanie sos o konsystencji gęstej, lejącej się śmietany. Gotuj go na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj gorgonzolę, zamieszaj i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem, dorzuć natkę. Wysmaruj dno formy do zapiekanek masłem, ułóż warstwę płatków lasagne. Na płatkach poukładaj 1/3 ziemniaków i kalarepki, zalej 1/3 sosu i posyp obficie pieprzem. Ułóż następne warstwy, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu posyp parmezanem i przykryj resztą masła, pociętego na cieniutkie plasterki. Piecz w temperaturze 200° C przez 35 minut.
Jak zrobić lasagne bolognese pod beszamelem [Łatwy przepis]
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5501073/lasagne z kalarepa/p