Wykonanie
4
kalarepki2 duże
ziemniaki200 g
sera gorgonzola1 opakowanie (200) g
płatków lasagne1 szkl.
mleka3 łyżki świeżo startego
parmezanu4 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 mały pęczek
natki pietruszki .Lasagne z
kalarepą - sposób przygotowania: Zagotuj 2 litry
wody i ugotuj w nich lasagne zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej
makaron zimną
wodą, aby
płatki się nie sklejały.
Ziemniaki i
kalarepki obierz, przekrój na pół i zetrzyj na cienkie plasterki na szatkownicy. Zagotuj 1 litr
wody,
osól, wrzuć plasterki
kalarepki i
ziemniaków i gotuj je przez 6 minut. Odcedź, pozostawiając
wywar, i wrzuć na chwilę do dużej miski z lodowatą
wodą (najlepiej z kostkami
lodu). Nazywa się to blanszowaniem. Blanszowanie spowoduje, że warzywa podczas pieczenia się nie rozpadną. Gorgonzolę pokrój w grubą kostkę. Posiekaj
natkę. W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki
masła i wsyp do niego
mąkę. Cały czas mieszając upraż
mąkę, aż będzie złotego koloru, po czym stopniowo wlewaj na patelnię
mleko, cały czas mieszając. Następnie, nie przerywając mieszania, dolewaj
wywar z
kalarepki i
ziemniaków, aż powstanie sos o konsystencji gęstej, lejącej się
śmietany. Gotuj go na wolnym ogniu przez 10 minut.Dodaj gorgonzolę, zamieszaj i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści. Dopraw sos
solą i
pieprzem, dorzuć
natkę. Wysmaruj dno formy do zapiekanek
masłem, ułóż warstwę
płatków lasagne. Na płatkach poukładaj 1/3
ziemniaków i
kalarepki, zalej 1/3 sosu i posyp obficie
pieprzem. Ułóż następne warstwy, do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
makaronu posyp
parmezanem i przykryj resztą
masła, pociętego na cieniutkie plasterki. Piecz w temperaturze 200° C przez 35 minut.Jak zrobić lasagne bolognese pod beszamelem [Łatwy przepis]