ßßß Cookit - przepis na Kruche wiatraczki z serem

Kruche wiatraczki z serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
10 sztuk:
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
185 ml mleka
Nadzienie:
40 g sera koziego w ruloniku
40 g tartego parmezanu
40 g tartego sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka listków tymianku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać drobno posiekane masło i palcami rozcierać je z mąką lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodać mleko i za pomocą noża kroić i mieszać ciasto łącząc składniki.
Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym w mące wałkiem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 x 25 cm. Posypać posiekanym serem kozim, następnie parmezanem i serem żółtym, a na koniec natką pietruszki i tymiankiem.
Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w rulonik. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je na przygotowanej blasze w 2 cm odstępach. Piec przez 12 minut. Wyłożyć na metalową siatkę i podawać gorące lub ciepłe.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/serowe_wiatraczki/przepis.html