ßßß Cookit - przepis na Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem

Wytrawne bułeczki z chorizo, papryką i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Według tego przepisu robiłam kiedyś wytrawne muffiny. Smakują wyśmienicie. Tym razem miałam ochotę na malutkie bułeczki, które mogę zapakować do niewielkiego pudełka na lunch i zabrać do pracy. Dlatego papilotki, których używamy do pieczenia muffinek wypełniłam mniejszą ilością ciasta. W ten sposób uzyskałam zgrabne i smaczne mini bułeczki. Trzeba pamiętać, że do pieczenia mini bułeczek należy drobniej pokroić chorizo i paprykę niż do ciasta na muffiny. Z tej porcji ciasta wychodzą 24 sztuki bułeczek natomiast ilość muffinek będzie o połowę mniejsza.
Ilość porcji – 24 szt.
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
2 szkl mąki
½ szkl drobno pokrojonego chorizo
½ szkl startego parmezanu
¼ szklanki pieczarek startych na dużych oczkach
½ żółtej papryki, drobno pokrojonej
½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 g stopionego masła
1 szkl mleka
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
piekarnik nagrzewamy do 180 ̊ C,
wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy,
dodajemy mleko, jajko i przestudzone, stopione masło,
mieszając, dokładnie łączymy wszystkie składniki,
papierowe foremki do muf finek układamy na blachę,
do każdej foremki wkładamy około 1 czubatą łyżkę ciasta, tak żeby foremkę wypełnić do 1/3 jej wysokości.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 -15 min.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/02/Wytrawne-buleczki-z-chorizo-papryka-i-parmezanem.html