Wykonanie
Według tego przepisu robiłam kiedyś wytrawne muffiny. Smakują wyśmienicie. Tym razem miałam ochotę na malutkie bułeczki, które
mogę zapakować do niewielkiego pudełka na lunch i zabrać do pracy. Dlatego papilotki, których używamy do pieczenia muffinek wypełniłam mniejszą ilością ciasta. W ten sposób uzyskałam zgrabne i smaczne mini bułeczki. Trzeba pamiętać, że do pieczenia mini bułeczek należy drobniej pokroić chorizo i
paprykę niż do ciasta na muffiny. Z tej porcji ciasta wychodzą 24 sztuki bułeczek natomiast ilość muffinek będzie o połowę mniejsza.
Ilość porcji – 24 szt.Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:2 szkl
mąki½ szkl drobno pokrojonego chorizo½ szkl startego
parmezanu¼ szklanki
pieczarek startych na dużych oczkach½
żółtej papryki, drobno pokrojonej½
czerwonej papryki, drobno pokrojonej1 łyżka posiekanej
natki pietruszki125 g stopionego
masła1 szkl
mleka1 roztrzepane
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSposób wykonania:piekarnik nagrzewamy do 180 ̊ C,wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy,dodajemy
mleko,
jajko i przestudzone, stopione
masło,mieszając, dokładnie łączymy wszystkie składniki,papierowe foremki do muf finek układamy na blachę,do każdej foremki wkładamy około 1 czubatą łyżkę ciasta, tak żeby foremkę wypełnić do 1/3 jej wysokości.wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 -15 min.