Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zosia WinawerCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Zupa jesienna - składniki:3
pory2 gałązki
selera naciowego1/2 główki
sałaty lodowej2 litry dobrego
bulionu1.5 łyżki
mąki1/2 łyżki
masła1 szklanka (150 g) surowego lub
mrożonego zielonego groszku1 płaska łyżka
cukrubiały pieprz ewentualnie krutonyczyli gotowe grzankiZupa jesienna - sposób przygotowania: Dokładnie myjemy i odsączamy
sałatę, białe części
porów i
seler (który obieramy z włókien). Kroimy wszystko w cienkie paseczki. Odlewamy 3/4 szklanki
bulionu, resztę doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę dokładnie mieszamy z zimnym
bulionem i powoli wlewamy do gorącego
bulionu, nie przestając go mieszać. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy
seler,
pory,
groszek,
cukier i
pieprz i dalej gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 15-20 minut, dopóki jarzyny nie będą miękkie. Na 5 minut przed końcem dodajemy
sałatę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Krutony lub zrumienione kosteczki
chleba bez skórki podgrzewamy na
maśle, wrzucamy na wierzch zupy rozlanej do talerzy lub podajemy w oddzielnym naczyniu, jeśli zupa jest w wazie.
Kurczak bez reszty

Do zup jesiennych często robi się
wywar na mięsach mieszanych, do zup zimowych dodajemy również wędzonki, zaś zupom wiosennym i letnim w zupełności wystarcza solidnie wygotowana
kura. I tu pojawia się problem. O ile
bulion robimy dla samego
bulionu, warzywa zawsze się przemyci, o tyle
mięsa które z