ßßß Cookit - przepis na Zupa jesienna

Zupa jesienna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zosia Winawer
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
Zupa jesienna - składniki:
3 pory
2 gałązki selera naciowego
1/2 główki sałaty lodowej
2 litry dobrego bulionu
1.5 łyżki mąki
1/2 łyżki masła
1 szklanka (150 g) surowego lub mrożonego zielonego groszku
1 płaska łyżka cukru
biały pieprz ewentualnie krutony
czyli gotowe grzanki
Zupa jesienna - sposób przygotowania: Dokładnie myjemy i odsączamy sałatę, białe części porów i seler (który obieramy z włókien). Kroimy wszystko w cienkie paseczki. Odlewamy 3/4 szklanki bulionu, resztę doprowadzamy do wrzenia. Mąkę dokładnie mieszamy z zimnym bulionem i powoli wlewamy do gorącego bulionu, nie przestając go mieszać. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy seler, pory, groszek, cukier i pieprz i dalej gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 15-20 minut, dopóki jarzyny nie będą miękkie. Na 5 minut przed końcem dodajemy sałatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krutony lub zrumienione kosteczki chleba bez skórki podgrzewamy na maśle, wrzucamy na wierzch zupy rozlanej do talerzy lub podajemy w oddzielnym naczyniu, jeśli zupa jest w wazie.
Kurczak bez reszty
Do zup jesiennych często robi się wywar na mięsach mieszanych, do zup zimowych dodajemy również wędzonki, zaś zupom wiosennym i letnim w zupełności wystarcza solidnie wygotowana kura. I tu pojawia się problem. O ile bulion robimy dla samego bulionu, warzywa zawsze się przemyci, o tyle mięsa które z
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5409309/zupa jesienna/p