ßßß Cookit - przepis na Serduszka miłości

Serduszka miłości

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Serduszka miłości - składniki:
250 g malin (mogą być mrożone)
miąższ z 2 lasek wanilii
150 g masła
sól
200 g mąki
2 torebki cukru waniliowego
5 jajek
250 g serka mascarpone
4 łyżki stołowe Limoncello (włoski likier cytrynowy)
4 łyżki stołowe cukru pudru
100 g śmietany kremówki
Serduszka miłości - sposób przygotowania: Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zagotowujemy miąższ wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200°C i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z serkiem mascarpone, likierem Limoncello i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi malinami.
Zachwycające desery z malinami
, udekorować miętą i malinami. Źródło: Wydawnictwo Olesiejuk Takie ciasteczka będą doskonałym prezentem dla ukochanej osoby. Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszy kolor kremu, możesz dodać do niego nieco czerwonego barwnika spożywczego. Serduszka miłości 250 g malin (mogą być mrożone) miąższ z 2 lasek
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/45360608/serduszka milosci/p