Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Serduszka miłości - składniki:250 g
malin (mogą być mrożone)miąższ z 2
lasek wanilii150 g
masłasól200 g
mąki2
torebki cukru waniliowego5
jajek250 g
serka mascarpone4 łyżki stołowe Limoncello (włoski
likier cytrynowy)4 łyżki stołowe
cukru pudru100 g
śmietany kremówkiSerduszka miłości - sposób przygotowania:
Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zagotowujemy miąższ
wanilii w 250 ml
wody, dodając
masło i dwie szczypty
soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy
mąkę i
cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno
jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200°C i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą.
Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z
serkiem mascarpone,
likierem Limoncello i
cukrem pudrem.
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą
malinową. Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi
malinami.Zachwycające desery z
malinami
, udekorować
miętą i
malinami. Źródło: Wydawnictwo Olesiejuk Takie
ciasteczka będą doskonałym prezentem dla ukochanej osoby. Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszy kolor kremu, możesz dodać do niego nieco
czerwonego barwnika spożywczego. Serduszka miłości 250 g
malin (mogą być mrożone) miąższ z 2 lasekPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu