Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
maliny 250 gramów
laska wanilii 2 sztuk
masło 150 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka 200 gramów
sól 2 szczypta
jajka 5 sztuk
Serek kremowy 1 sztuk
likier cytrynowy 4 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
śmietana kremowa 100 mililitrówWykonanie:
Wanilię zagotować ze szklanka
wody, dodając
masło i 2 szczypty
soli. Zdjąć z ognia, wsypać
mąkę i
cukier waniliowy, wymieszać trzepaczką. Garnek ustawić ponownie na małym ogniu i mieszać tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki, biały nalot. Przestudzić, mieszając, kolejno wbijać
jajka. Połowę ciasta przełożyć do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm i wycisnąć na blachę, wyścielona papierem do pieczenia, 10 serduszek o grubości 1 cm i średnicy ok. 8 cm. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, az zrobią się złote. Po wyłączeniu, pozostawić w piekarniku na ok. jeszcze 5 minut. W czasie pieczenia
ciastek nie otwierać piekarnika.Serduszka przekroić w poprzek na połówki i pozostawić do wystygnięcia. Ponownie nagrzać piekarnik do 200 stopni i upiec serduszka z drugiej porcji ciasta.Oczyszczone
maliny rozdrobnić, przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z
serkiem,
likierem i
cukrem pudrem. Schłodzona
śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą
malinową. Gotowy krem włożyć do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wycisnąć go równomiernie na dolna część każdego serduszka. Przykryć drugim serduszkiem i udekorować całymi
malinami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: