Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (30 głosów)Mazurek
śliwkowy - składniki:Ciasto:40 dag
mąki tortowej30 dag
masła8 dag
cukru pudru2
torebki (32 g)
cukru waniliowego3
żółtkasólNa wierzch:15 dag
śliwek kalifornijskich150 ml
likieru migdałowego30 dag
powideł śliwkowychgarść prażonych
płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki
migdałów do dekoracjiMazurek
śliwkowy - sposób przygotowania: Zrób ciasto: posiekaj nożem
mąkę,
masło,
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodaj
żółtka i szczyptę
soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej
masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka:
suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej
likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz
śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj
jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi
migdałami.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Mazurki jak z obrazka

polskiego z
kajmakiem . Do przygotowania masy do mazurka można też użyć
suszonych owoców. W tym przypadku na spodzie z kruchego ciasta ułożyliśmy nadzienie z suszonych
śliwek i powideł. Mazurek
śliwkowy Ciasto: 40 dag
mąki tortowej 30 dag
masła 8 dag
cukru pudru 2
torebki (32 g)
cukru waniliowegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu