ßßß Cookit - przepis na Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (30 głosów)
Mazurek śliwkowy - składniki:
Ciasto:
40 dag mąki tortowej
30 dag masła
8 dag cukru pudru
2 torebki (32 g) cukru waniliowego
3 żółtka
sól
Na wierzch:
15 dag śliwek kalifornijskich
150 ml likieru migdałowego
30 dag powideł śliwkowych
garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji
Mazurek śliwkowy - sposób przygotowania: Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Mazurki jak z obrazka
polskiego z kajmakiem . Do przygotowania masy do mazurka można też użyć suszonych owoców. W tym przypadku na spodzie z kruchego ciasta ułożyliśmy nadzienie z suszonych śliwek i powideł. Mazurek śliwkowy Ciasto: 40 dag mąki tortowej 30 dag masła 8 dag cukru pudru 2 torebki (32 g) cukru waniliowego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408594/mazurek sliwkowy/p