Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta GesslerCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kruche prostokąty - składniki:250 g
mąki pszennej250 g
mąki orkiszowej100 g
otrąb1
jajko100 g
cukru trzcinowego utartego na
cukier puder1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego280 g
masła (nie zimnego)Kruche prostokąty - sposób przygotowania:
Masło z
cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać
jajko, ekstrakt
waniliowy i wymieszać.
Mąkę dodać do
masła. Wyrobić ręką. Ciasto powinno odklejać się od ręki. W razie potrzeby dosypać odrobinę
mąki pszennej. Z ciasta uformować dwie spłaszczone kule. Wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciąć prostokąty dowolnej wielkości. Posypać
cukrem trzcinowym albo
sezamem czy
otrębami i piec w temp. 180 st. C przez 25-30 minut.
Ciastka smakują doskonale, kiedy są przyrumienione, a moja rodzina lubi nawet lekko przypalone.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu