ßßß Cookit - przepis na Kruche prostokąty

Kruche prostokąty

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kruche prostokąty - składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
100 g otrąb
1 jajko
100 g cukru trzcinowego utartego na cukier puder
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
280 g masła (nie zimnego)
Kruche prostokąty - sposób przygotowania: Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Mąkę dodać do masła. Wyrobić ręką. Ciasto powinno odklejać się od ręki. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki pszennej. Z ciasta uformować dwie spłaszczone kule. Wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciąć prostokąty dowolnej wielkości. Posypać cukrem trzcinowym albo sezamem czy otrębami i piec w temp. 180 st. C przez 25-30 minut. Ciastka smakują doskonale, kiedy są przyrumienione, a moja rodzina lubi nawet lekko przypalone.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163558069/kruche prostokaty/p