Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)6-8
cykorii5 łyżek
masłasok z połowy
cytryny1 łyżka
cukrusól1/2 filiżanki
wody1/2 łyżeczki grubo mielonego
czarnego pieprzu3 łyżki drobno posiekanej
natkiCykorie po flamandzku - sposób przygotowania: Przygotuj rondel (emaliowany lub ze stali szlachetnej) o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim
cykorie jedną warstwą.
Cykorie oczyść, wytnij gorzkie środki. Odłóż odrobinę
masła, resztę grubo rozsmaruj na dnie rondla. Wytnij krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmaruj go resztą
masła i odłóż. Do rondla włóż
cykorie, przypraw
pieprzem,
solą i
cukrem, polej
sokiem z cytryny i
wodą. Przykryj pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze połóż talerz, rondel przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu 30-45 minut, aż
cykorie będą tak miękkie jak
masło. Jeśli potrzeba, dolej trochę
wody. W połowie czasu gotowania odwróć
cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usuń talerz i papier. Garnek (już bez pokrywki) ustaw na ogniu, podgrzewaj, aż sos zamieni się w ciemny
syrop.
Cykorie odwracaj kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posyp
natką i od razu podawaj
kurczaka z
szynką parmeńską i
figami Cykorie po flamandzku
Szpinak z wędzoną
mozarellą Sałatka z liśćmi
rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z
sałatką ziemniaczaną Rożki z
oliwkami i
anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem
bakaliowym Key lime pie - ciasto
cytrynowePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu