Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1
schab (ok. 2 kg)1/2 szklanki ugotowanych
kasztanów z puszki lub słoika (pokruszonych)1/2 szklanki mieszanych
suszonych owoców :
moreli ;
żurawiny ; fig ;
rodzynek (grubo posiekanych)gruboziarnista
sól1 łyżki
oliwy1 łyżka ziaren
pieprzu (zmiażdżonych)1 łyżka ziaren
kolendry (zmiażdżonych)3/4 szklanki
wytrawnego białego wina2 łyżeczki
musztardy Dijon450 ml
bulionu drobiowego3 łyżki zimnego
masłaSchab nadziewany
suszonymi owocami i
kasztanami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarni k do 230°C. Układamy
schab na desce i bardzo
ostrym nożem przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (zostawiamy 2,5 cm), tak aby otworzyć go jak książkę. Posypujemy środek pokruszonymi
kasztanami i
owocami (zostawiając z każdego brzegu 2 cm bez nadzienia), oprószamy
solą. Ostrożnie składamy
mięso i obwiązujemy sznurkiem szpagatowym. Skrapiamy
oliwę, oprószamy
pieprzem,
kolendrą i
solą. Układamy
schab w brytfance i pieczemy 35-40 minut. Następnie układamy na desce, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy, aby
mięso odpoczęło. Zostawiamy brytfankę z pieczenia, ustawiamy ją na 1-2 palnikach, wlewamy
wino,
bulion, dodajemy
musztardę i gotujemy, mieszając, przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło. Kroimy
mięso w plastry i podajemy z sosem.Jakub Kuroń gotuje. Zobacz, jak przygotować pyszny
schab ze
śliwką. Idealny na świętaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu