ßßß Cookit - przepis na Schab nadziewany suszonymi owocami i kasztanami

Schab nadziewany suszonymi owocami i kasztanami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 schab (ok. 2 kg)
1/2 szklanki ugotowanych kasztanów z puszki lub słoika (pokruszonych)
1/2 szklanki mieszanych suszonych owoców : moreli ; żurawiny ; fig ; rodzynek (grubo posiekanych)
gruboziarnista sól
1 łyżki oliwy
1 łyżka ziaren pieprzu (zmiażdżonych)
1 łyżka ziaren kolendry (zmiażdżonych)
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżeczki musztardy Dijon
450 ml bulionu drobiowego
3 łyżki zimnego masła
Schab nadziewany suszonymi owocami i kasztanami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarni k do 230°C. Układamy schab na desce i bardzo ostrym nożem przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (zostawiamy 2,5 cm), tak aby otworzyć go jak książkę. Posypujemy środek pokruszonymi kasztanami i owocami (zostawiając z każdego brzegu 2 cm bez nadzienia), oprószamy solą. Ostrożnie składamy mięso i obwiązujemy sznurkiem szpagatowym. Skrapiamy oliwę, oprószamy pieprzem, kolendrą i solą. Układamy schab w brytfance i pieczemy 35-40 minut. Następnie układamy na desce, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy, aby mięso odpoczęło. Zostawiamy brytfankę z pieczenia, ustawiamy ją na 1-2 palnikach, wlewamy wino, bulion, dodajemy musztardę i gotujemy, mieszając, przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Kroimy mięso w plastry i podajemy z sosem.
Jakub Kuroń gotuje. Zobacz, jak przygotować pyszny schab ze śliwką. Idealny na święta
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18104759/schab nadziewany suszonymi owocami i kasztanami/p