ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1 schab (ok. 2 kg)1/2 szklanki ugotowanych kasztanów z puszki lub słoika (pokruszonych)1/2 szklanki mieszanych suszonych owoców : moreli ; żurawiny ; fig ; rodzynek (grubo posiekanych)gruboziarnista sól1 łyżki oliwy1 łyżka ziaren pieprzu (zmiażdżonych)1 łyżka ziaren kolendry (zmiażdżonych)3/4 szklanki wytrawnego białego wina2 łyżeczki musztardy Dijon450 ml bulionu drobiowego3 łyżki zimnego masłaSchab nadziewany suszonymi owocami i kasztanami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarni k do 230°C. Układamy schab na desce i bardzo ostrym nożem przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (zostawiamy 2,5 cm), tak aby otworzyć go jak książkę. Posypujemy środek pokruszonymi kasztanami i owocami (zostawiając z każdego brzegu 2 cm bez nadzienia), oprószamy solą. Ostrożnie składamy mięso i obwiązujemy sznurkiem szpagatowym. Skrapiamy oliwę, oprószamy pieprzem, kolendrą i solą. Układamy schab w brytfance i pieczemy 35-40 minut. Następnie układamy na desce, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy, aby mięso odpoczęło. Zostawiamy brytfankę z pieczenia, ustawiamy ją na 1-2 palnikach, wlewamy wino, bulion, dodajemy musztardę i gotujemy, mieszając, przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Kroimy mięso w plastry i podajemy z sosem.Jakub Kuroń gotuje. Zobacz, jak przygotować pyszny schab ze śliwką. Idealny na świętaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu