ßßß Cookit - przepis na Chleb z Wojciechówki

Chleb z Wojciechówki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joannaoos
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
0.5 kg mąki pszennej
150 dkg mąki żytniej razowej
150 dkg mąki graham
10 dkg drożdży
płaska łyżka soli
smalec do wysmarowania blachy
ok. 1 litr ciepłej wody
5 dkg pestek z dyni
5 dkg ziaren słonecznika
2 garście pokrojonych zielonych oliwek (lub jeśli ktoś woli czarnych)
garść czarnuszki
po dużej czubatej łyżce: bazylii ; oregano ; cząbru
Chleb z Wojciechówki - sposób przygotowania: Zagotować wodę i zostawić do ostudzenia. Wymieszać przesianą mąkę pszenną oraz mąki razowe z nasionami, ziołami, oliwkami i solą. W 0,5 l ciepłej wody (nie gorącej!) rozpuścić drożdże i powoli wyrabiając dolewać do mąki. W zależności od suchości mąki ciasto może pochłonąć więcej, bądź mniej wody. Zbyt płynne ciasto nie wyrośnie. Gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany wylewamy do dużej brytfanny wysmarowanej smalcem i pieczemy przez ok. 1,15 h w temperaturze odpowiadającej 5 w piekarniku gazowym (ok.200 stopni C). Smak ciasta powinien być odpowiednio słony, także przed pieczeniem trzeba spróbować (każdy doprawia wedle swojego gustu). W momencie gdy skórka będzie lekko przypieczona sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posmarować zimną wodą (aby skórka nie była potem twarda)i trochę ostudzić. Gdy chleb już nie będzie parzył czyli po ok. 10 minutach, wyjąć z brytfanny i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Kroić dopiero gdy dobrze wystygnie. Smacznego!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17956408/chleb z wojciechowki/p