Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor joannaoosCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)0.5 kg
mąki pszennej150 dkg
mąki żytniej razowej150 dkg
mąki graham10 dkg
drożdżypłaska łyżka
solismalec do wysmarowania blachyok. 1 litr ciepłej
wody5 dkg pestek z dyni5 dkg
ziaren słonecznika2 garście pokrojonych zielonych
oliwek (lub jeśli ktoś woli czarnych)garść
czarnuszkipo dużej czubatej łyżce:
bazylii ;
oregano ; cząbru
Chleb z Wojciechówki - sposób przygotowania: Zagotować
wodę i zostawić do ostudzenia. Wymieszać przesianą
mąkę pszenną oraz
mąki razowe z nasionami,
ziołami,
oliwkami i
solą. W 0,5 l ciepłej
wody (nie gorącej!) rozpuścić
drożdże i powoli wyrabiając dolewać do
mąki. W zależności od suchości
mąki ciasto może pochłonąć więcej, bądź mniej
wody. Zbyt płynne ciasto nie wyrośnie. Gdy osiągnie konsystencję gęstej
śmietany wylewamy do dużej brytfanny wysmarowanej
smalcem i pieczemy przez ok. 1,15 h w temperaturze odpowiadającej 5 w piekarniku gazowym (ok.200 stopni C). Smak ciasta powinien być odpowiednio słony, także przed pieczeniem trzeba spróbować (każdy doprawia wedle swojego gustu). W momencie gdy skórka będzie lekko przypieczona sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posmarować zimną
wodą (aby skórka nie była
potem twarda)i trochę ostudzić. Gdy
chleb już nie będzie parzył czyli po ok. 10 minutach, wyjąć z brytfanny i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Kroić dopiero gdy dobrze wystygnie. Smacznego!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu