Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor A, ŻyłkowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1/2 kg
mąki pszennej1/2 kg
mąki razowej żytniejokoło 8 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soli3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej
wody ziarna do wyboru:
sezam ;
słonecznik;
dynia ;
otręby pszenne prażonePyszny domowy chlebek z ziarnami - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszamy w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i
solą. Robimy zagłębienie, kruszymy
drożdże, posypujemy
cukrem i zalewamy 1 szklanką ciepłej
wody. Przykrywamy
drożdże z
wodą delikatnie nagarniając
mąkę. Czekamy, aż
drożdże podrosną, dolewamy resztę
wody i dokładnie mieszamy łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozkładamy je do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych wcześniej
bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch należy posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki
wody żółtkiem(nasz chlebek będzie miał złocisty kolor) i posypać
makiem i ziarnami.Ciasto piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a
potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek.Do
chlebka można także dodać
czosnek dla nadania aromatu. Taki
chleb nadaje się jako przystawka i nie tylko. Można podawać z
sosem czosnkowym lub meksykańskim jako dodatek np. do
kurczaka.SMACZNEGOŁatwy przepis na odrywany chlebek
cynamonowyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu