Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tradycyjne bretońskie ciasto Far breton - składniki:4 jajka75 g mąki pszennej60 g cukru200 ml śmietany 18%200 ml mleka25 g masła1/4 łyżeczki soli2 łyżki rumu1 laska waniliisuszone śliwkisuszone morelesuszona żurawinasuszone rodzynkipłatki migdałowe do posypaniaTradycyjne bretońskie ciasto Far breton - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę lub małe foremki (np. kokilki) wysmarować masłem. Suszone śliwki, morele, rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii, wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumemsuszone owoce rozłożyć na dno formy lub foremek. Masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu