ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne bretońskie ciasto Far breton

Tradycyjne bretońskie ciasto Far breton

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tradycyjne bretońskie ciasto Far breton - składniki:
4 jajka
75 g mąki pszennej
60 g cukru
200 ml śmietany 18%
200 ml mleka
25 g masła
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
1 laska wanilii
suszone śliwki
suszone morele
suszona żurawina
suszone rodzynki
płatki migdałowe do posypania
Tradycyjne bretońskie ciasto Far breton - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę lub małe foremki (np. kokilki) wysmarować masłem. Suszone śliwki, morele, rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii, wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumem suszone owoce rozłożyć na dno formy lub foremek. Masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343378/tradycyjne bretonskie ciasto far breton/p