ßßß Cookit - przepis na Torcik budyniowo-kawowy

Torcik budyniowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkurs
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
0.5 łyżeczki aromatu rumowego
700 ml mleka
150 g rodzynek sułtańskich
1 kostka masła /200g /
Masa kakao wa:
200ml śmietanki 30%
1.5 łyżki kakao rozpuszczalnego
2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
4 opakowania herbatników petit beurre
0.5 tabliczki czekolady
tortownica okrągła 24 cm
Torcik budyniowo-kawowy - sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy w miceczce wrzątkiem, namaczamy ok.15 min. i osączmy z wody na sitku. Gotujemy budyń według przepisu i pozostawiamy aż przestygnie. Masło kroimy w drobną kostkę dodajemy do niego stopniowo budyń i miksujemy. Dodajemy rodzynki i aromat rumowy. Na dno tortownicy układamy 1 warstwę ciastek na nie wykładamy połowę masy budyniowej i zakrywamy 2 warstwą herbatników. Znów wykładamy masę budyniową i przykrywamy 3 warstwą ciastek, ostatnią. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dosypując na końcu kakao. Masą kakową przykrywamy ciastka a wierzch posypujemy starta czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzi schłodzony torcik kroimy w trójkąty.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343359/torcik budyniowokawowy/p