ßßß
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Masa budyniowa:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru0.5 łyżeczki aromatu rumowego700 ml mleka150 g rodzynek sułtańskich1 kostka masła /200g /Masa kakao wa:200ml śmietanki 30%1.5 łyżki kakao rozpuszczalnego2 łyżki cukru pudruDodatki:4 opakowania herbatników petit beurre0.5 tabliczki czekoladytortownica okrągła 24 cmTorcik budyniowo-kawowy - sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy w miceczce wrzątkiem, namaczamy ok.15 min. i osączmy z wody na sitku. Gotujemy budyń według przepisu i pozostawiamy aż przestygnie. Masło kroimy w drobną kostkę dodajemy do niego stopniowo budyń i miksujemy. Dodajemy rodzynki i aromat rumowy. Na dno tortownicy układamy 1 warstwę ciastek na nie wykładamy połowę masy budyniowej i zakrywamy 2 warstwą herbatników. Znów wykładamy masę budyniową i przykrywamy 3 warstwą ciastek, ostatnią. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dosypując na końcu kakao. Masą kakową przykrywamy ciastka a wierzch posypujemy starta czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzi schłodzony torcik kroimy w trójkąty.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu