Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Masa budyniowa:2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru0.5 łyżeczki
aromatu rumowego700 ml
mleka150 g
rodzynek sułtańskich1 kostka
masła /200g /Masa
kakao wa:200ml
śmietanki 30%1.5 łyżki
kakao rozpuszczalnego2 łyżki
cukru pudruDodatki:4 opakowania
herbatników petit beurre0.5 tabliczki
czekoladytortownica okrągła 24 cmTorcik budyniowo-
kawowy - sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy w miceczce wrzątkiem, namaczamy ok.15 min. i osączmy z
wody na sitku. Gotujemy
budyń według przepisu i pozostawiamy aż przestygnie.
Masło kroimy w drobną kostkę dodajemy do niego stopniowo
budyń i miksujemy. Dodajemy
rodzynki i
aromat rumowy. Na dno tortownicy układamy 1 warstwę
ciastek na nie wykładamy połowę masy budyniowej i zakrywamy 2 warstwą
herbatników. Znów wykładamy masę budyniową i przykrywamy 3 warstwą
ciastek, ostatnią. Schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem dosypując na końcu
kakao. Masą
kakową przykrywamy
ciastka a wierzch posypujemy starta
czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzi schłodzony torcik kroimy w trójkąty.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu