Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 duże
gruszki1
cytryna230 g
cukru1
laska wanilii250 g
gorzkiej czekolady150 ml
mleka3
jajka200 g okrągłych
ciasteczek makaronikowych (
waniliowych;
czekoladowych lub
kawowych)Krem:100 g
gorzkiej czekolady150 ml
śmietanki 30%1łyżkamasła1 łyżka
mioduTort makaronikowy z
gruszkami - sposób przygotowania: Umyte i pozbawione gniazd nasiennych
gruszki skrapiamy
sokiem z cytryny, wkładamy do lekko wrzącego
syropu zrobionego z 300 ml
wody i 200 g
cukru. Gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciętą wzdłuż na pół
laskę wanilii, przykrywamy, studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i, mieszając rózgą, powoli wlewamy do niej
mleko. Gdy składniki się połączą, studzimy, a następnie, energicznie mieszając, dodajemy rozkłócone
żółtka oraz pianę z
białek ubitą z pozostałym
cukrem. Połowę masy przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, układamy na niej drobno pokrojoną
gruszkę, przykrywamy resztą masy. Przykrywamy formę folią do żywności, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia robimy krem.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i szybko ją ubijając, powoli wlewamy
śmietankę. Dodajmy miękkie
masło,
miód i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki krem. Wystudzoną masę z lodówki przekładamy na duży talerz. Do jej
boków przylepiamy makaronikowe
ciasteczka, wierzch smarujemy
kremem czekoladowo-maślanym i dekorujemy drugą
gruszką, pokrojoną w podłużne plastry.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu