ßßß Cookit - przepis na Gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną

Gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Na zimowe wieczory"
Przepis nadesłany na konkurs "Na zimowe wieczory"
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
pół tabliczki czekolady mlecznej
150 ml mleka
2 łyżeczki nasion kardamonu
1 łyżeczka startej skórki z mandarynek
100 ml śmietany kremówki 30%
Gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną - sposób przygotowania: Mleko przelać do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Nasiona kardamonu wsypać do zaparzacza lub filtra do zaparzania ziół. Na wolnym ogniu rozgrzewać czekoladę do rozpuszczenia. Dodać skórkę z mandarynki - wcześniej sparzoną i startą na drobnych oczkach i kardamon. Dokładnie mieszać czekoladę, aby wszystkie składniki się połączyły i uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec kardamon (w filtrze) wyjąć z rondelka, czekoladę przelać do ulubionego kubka i dodać odrobinę ubitej śmietany (bez cukru). Całość przyozdobić malinami i skórką mandarynki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343405/goraca+czekolada+z+kardamonem+skorka+z+mandarynki+i+bita+smietana/p