ßßß
Przepis nadesłany na konkurs "Na zimowe wieczory"Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)pół tabliczki czekolady mlecznej150 ml mleka2 łyżeczki nasion kardamonu1 łyżeczka startej skórki z mandarynek100 ml śmietany kremówki 30%Gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną - sposób przygotowania: Mleko przelać do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Nasiona kardamonu wsypać do zaparzacza lub filtra do zaparzania ziół. Na wolnym ogniu rozgrzewać czekoladę do rozpuszczenia. Dodać skórkę z mandarynki - wcześniej sparzoną i startą na drobnych oczkach i kardamon. Dokładnie mieszać czekoladę, aby wszystkie składniki się połączyły i uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec kardamon (w filtrze) wyjąć z rondelka, czekoladę przelać do ulubionego kubka i dodać odrobinę ubitej śmietany (bez cukru). Całość przyozdobić malinami i skórką mandarynki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu