Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. M&K Duklas/ Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 ml
kremówki śmietany90 g
cukruziarenka z 1
laski wanilii6
żółtek6 łyżeczek pestek
granatu6 łyżeczek
cukru do posypaniaCreme brulee z
granatami - sposób przygotowania: Zagotowujemy
śmietanę z
cukrem i
wanilią. Odstawiamy, aby
śmietana trochę przestygła.
Żółtka lekko ubijamy mikserem - nie powinny być puszyste. Powoli wlewamy je do
śmietany, mieszając. Staramy się nie napowietrzyć kremu. Masa nie może być puszysta, tylko gładka i błyszcząca. Do niedużych płaskich kokilek wkładamy pestki
granatu, wlewamy przez sitko krem (to pozwoli nam uniknąć grudek w deserze) do wysokości mniej więcej 2-2,5 cm. Pieczemy przez 60-90 minut w piekarniku nagrzanym do 90 st. C. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki,
potem wyjmujemy, posypujemy
cukrem i karmelizujemy palnikiem lub specjalnym żelazkiem do crema catalana.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu