Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)Nalewka kawowa - składniki:1 cytryna5 dag ziarnistej kawy2 łyżki płynnego miodu1/4 laski wanilii3 ziarenka kardamonu0.75 l czystej wódkiNalewka kawowa - sposób przygotowania: Cytrynę nakłuj końcem noża i w nakłuciach umieść ziarnka kawy. Miód wymieszaj z łyżką letniej wody, wlej do słoja, dodaj cytrynę, przyprawy i wódkę. Zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsaj. Przecedź do butelki, zakręć. Gdy osad osiądzie na dnie, ostrożnie sklaruj nalewkęNalewki dla spóźnialskich. Przyprawy, które najlepiej pasują to kardamon i wanilia. Słodyczy i bogatego smaku dodamiód. Nalewka kawowa 1 cytryna 5 dag ziarnistej kawy 2 łyżki płynnego miodu 1/4 laski wanilii 3 ziarenka kardamonu 0.75 l czystej wódkiCytrynę nakłuj końcem noża i w nakłuciach umieść ziarnka kawy. Miód wymieszajPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu