ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 nieduża pekińska kapusta1 por1 marchewka1 wędzona makrela2-3 łyżki octu z białego wina7-8 łyżek łagodnej oliwy extra virginsól i pieprzharissaWędzona makrela na kapuście z ostrym sosem - sposób przygotowania: Do octu wlewamy po kropelce oliwę, ubijając trzepaczką. Dodajemy małą szczyptę soli, odrobinę pieprzu i pół łyżeczki harissy (lub troszkę więcej - do smaku). Poszatkowaną kapustę i 2 łyżki cieniutko pokrojonej białej części pora mieszamy skrupulatnie z sosem. Odstawiamy na pół godziny. Kawałki obranej i pozbawionej ości makreli układamy na talerzach z kapustą i przybieramy nitkami lub wstążeczkami surowej marchewki. Zamiast kapusty pekińskiej można użyć mieszanki białej i włoskiej, lecz przed wymieszaniem z sosem należy je sparzyć i osuszyć. Rady: Do wędzonej makreli Marek Bieńczyk zdecydowanie odradza wino.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu