Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!ZabajoneAutor Grzegorz Goleń

Fot. WolniakPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Zabajone - składniki:6
żółtek6 łyżek
cukru1 niepełna szklanka (225 ml)
półwytrawnego wina MarsalaZabajone - sposób przygotowania: Niewysoki garnek napełnij do połowy
wodą. Zagotuj, zmniejsz gaz.
Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z
cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykała powierzchni
wody. Powoli wlewając
wino, energicznie ubijaj mikserem. Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty. Zabajone możesz podawać na gorąco i na zimno. Jest też pysznym sosem do owocowej sałatki Macedonia - ulubionego deseru Lombardczyków.
Gruszki - 3 pomysły na deser

zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się gęsty. Ugotowane
gruszki podawaj z
lodami waniliowymi, skropione
syropem Zobacz tez przepis na
gruszki w
winie z sosem zabajone 4 dorodne, twarde
gruszki 1
laska wanilii 300 ml
wody, 100 g
cukru, 1
laska wanilii, sok z 1/2
cytryny, 100 g gorzkiejNa pyszny początek -
Owoc miłości
GRUSZKI W
WINIE Z SOSEM ZABAJONE (dla 4 osób) 4
gruszki, 500 ml białego półsłodkiego
wina, 1/2 łyżeczki
cynamonu, 2
goździki, 2 łyżki
cukru SOS 5
żółtek, 6 łyżek
cukru pudru, 125 ml słodkiego
białego wina (np.
marsala), 30 ml słodkiego
likieru (np. kirsz, curaçao) Obieramy
gruszkiodważne smaki? Polecamy
gruszki w
winie z sosem zabajone . 1/2 szklanki
wody 6
gruszek 1/2 szklanki
cukru 8 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany 3 łyżki
orzeszków pistacjowych Obierz
gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej
wody, przykryj, gotuj 30Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

możesz także przygotować i podawać w kieliszkach. Wtedy nie trzeba jej przekładać na talerzyki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zabaione (także: zabaglione lub zabajone) to klasyczny włoski deser. Świetnie komponuje się ze świeżymi
owocami (na przykład
truskawkami) lub jako dodatek do
lodów. Zabaione 3
jajkaWięcej o Zabajone