ßßß Cookit - przepis na Zabajone

Zabajone

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Zabajone
Autor Grzegorz Goleń
Fot. Wolniak
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Zabajone - składniki:
6 żółtek
6 łyżek cukru
1 niepełna szklanka (225 ml) półwytrawnego wina Marsala
Zabajone - sposób przygotowania: Niewysoki garnek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, zmniejsz gaz. Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Powoli wlewając wino, energicznie ubijaj mikserem. Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty. Zabajone możesz podawać na gorąco i na zimno. Jest też pysznym sosem do owocowej sałatki Macedonia - ulubionego deseru Lombardczyków.
Gruszki - 3 pomysły na deser
zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się gęsty. Ugotowane gruszki podawaj z lodami waniliowymi, skropione syropem Zobacz tez przepis na gruszki w winie z sosem zabajone 4 dorodne, twarde gruszki 1 laska wanilii 300 ml wody, 100 g cukru, 1 laska wanilii, sok z 1/2 cytryny, 100 g gorzkiej
Na pyszny początek - Owoc miłości
GRUSZKI W WINIE Z SOSEM ZABAJONE (dla 4 osób) 4 gruszki, 500 ml białego półsłodkiego wina, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 goździki, 2 łyżki cukru SOS 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 125 ml słodkiego białego wina (np. marsala), 30 ml słodkiego likieru (np. kirsz, curaçao) Obieramy gruszki
odważne smaki? Polecamy gruszki w winie z sosem zabajone . 1/2 szklanki wody 6 gruszek 1/2 szklanki cukru 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki orzeszków pistacjowych Obierz gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej wody, przykryj, gotuj 30
Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!
możesz także przygotować i podawać w kieliszkach. Wtedy nie trzeba jej przekładać na talerzyki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zabaione (także: zabaglione lub zabajone) to klasyczny włoski deser. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami (na przykład truskawkami) lub jako dodatek do lodów. Zabaione 3 jajka
Więcej o Zabajone
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601632/zabajone/p