ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI W OCCIE

GRUSZKI W OCCIE

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
2kg gruszek
1kg cukru
3 szklanki octu winnego z białego wina 6% Jamar
2 szklanki wody
laska cynamonu
10 goździków
Należy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia. Owoce skrapiamy delikatnie octem (lub kroplami cytryny- jak kto woli), dzięki czemu nie z ciemnieją jak będą stały i czekały na swoją kolej :)
Do gotującej się zalewy wkładamy stopniowo po kilka gruszek i gotujemy ok 3-5min. Jeśli nasze gruszki są bardzo twarde to raczej 5 min. Po wyjęciu wkładamy od razu do przygotowanego wcześniej wyparzonego słoika. Przygotowane gruszki zalewamy zalewą (po wyjęciu z niej goździków i laski cynamonu). Zakręcamy dokładnie, następnie do ostygnięcia odstawiamy do góry dnem.
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/10/gruszki-w-occie.html