Wykonanie


SKŁADNIKI:2kg
gruszek1kg
cukru3 szklanki
octu winnego z
białego wina 6% Jamar2 szklanki
wodylaska
cynamonu10
goździkówNależy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać
gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia.
Owoce skrapiamy delikatnie
octem (lub kroplami
cytryny- jak kto woli), dzięki
czemu nie z ciemnieją jak będą stały i czekały na swoją kolej :)Do gotującej się zalewy wkładamy stopniowo po kilka
gruszek i gotujemy ok 3-5min. Jeśli nasze
gruszki są bardzo twarde to raczej 5 min. Po wyjęciu wkładamy od razu do przygotowanego wcześniej wyparzonego słoika. Przygotowane
gruszki zalewamy zalewą (po wyjęciu z niej
goździków i laski
cynamonu). Zakręcamy dokładnie, następnie do ostygnięcia odstawiamy do góry dnem.