Wykonanie

Dzisiaj kolejny przepis z
dynią w roli głównej. Tym razem jako dodatek do dań. Świetnie nadaje się do
pieczonych mięs, a także sałatek. Ja spróbuję ją przeforsować jako dodatek do słodkich deserów. Przygotowywanie marynaty i
syropu do tego
przetworu u mnie spełniało rolę aromaterapii. Zapach
goździków,
cynamonu i
mandarynek przeniósł mnie w czasie na dwa miesiące w przód.

(2 średnie słoiki)0,5kg dyni1,25 szklanki
wody1 kawałek kory cynamonowej15
goździków1 szklanka
octu winnego z
białego wina 6%200g
cukru1
cytryna2
mandarynki
Zagotować pół szklanki
wody z 1/3 kory
cynamonu i 5
goździkami. Wystudzić marynatę.
Dynię obrać, usunąć miękkie części z nasionami i pokroić w kostkę. Zalać wystudzoną marynatą i odstawić na godzinę.Zalać
dynię z marynatą
octem, tak, aby była całkowicie przykryta. Zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Dynię odcedzić. Zagotować pozostałą
wodę (0,75 szklanki) z
cukrem, 10
goździkami, 2/3 kory
cynamonu i sparzoną, pokrojoną
cytryną. Dodać sparzoną skórkę z
mandarynek. Dodać
dynię i gotować na małym ogniu 5 minut.Wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 10 minut. Wlać
dynię z
syropem do ciepłych słoików, po czym wstawić je do góry dnem do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut. Wyjąć słoiki z piekarnika i zostawić do ostygnięcia cały czas dnem do góry.Smacznego!