ßßß Cookit - przepis na Konfitury z Wiśni

Konfitury z Wiśni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek.
Składniki:
2 kg wiśni
1 kg cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię.
Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok .
Dodać cynamon i cukier, wszystko wymieszać. Gdy cukier się rozpuści smażyć owoce jeszcze przez około 30 minut.
Żeby sprawdzić czy owoce będą wystarczająco gęste można trochę konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce.
Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki.
UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość wody, konfitura się zepsuje.
Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/07/konfitury-z-wisni.html