Wykonanie
            
Mamy sezon na 
wiśnie więc warto to wykorzystać. 
Konfiturę z 
wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek.Składniki:2 kg 
wiśni1 kg 
cukru1 łyżeczka 
cynamonuWykonanie:
Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię.Smażyć kilka godzin aż 
owoce wchłoną cały sok .Dodać 
cynamon i 
cukier, wszystko wymieszać. Gdy 
cukier się rozpuści smażyć 
owoce jeszcze przez około 30 minut.Żeby sprawdzić czy 
owoce będą wystarczająco gęste można trochę 
konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne 
wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć 
owoce.
Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki.UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość 
wody, 
konfitura się zepsuje.Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały, zalać je 
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia.






