Wykonanie
Mamy sezon na
wiśnie więc warto to wykorzystać.
Konfiturę z
wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek.Składniki:2 kg
wiśni1 kg
cukru1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię.Smażyć kilka godzin aż
owoce wchłoną cały sok .Dodać
cynamon i
cukier, wszystko wymieszać. Gdy
cukier się rozpuści smażyć
owoce jeszcze przez około 30 minut.Żeby sprawdzić czy
owoce będą wystarczająco gęste można trochę
konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne
wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć
owoce.
Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki.UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość
wody,
konfitura się zepsuje.Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały, zalać je
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia.