ßßß
Fot. M&K Duklas / duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)15-20 dag biszkoptów10-12 dag łuskanych orzechów włoskich1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu17-18 dag masła + masło do formy7 łyżeczek żelatyny25 dag serka mascarpone1 opakowanie (30 dag) jogurtu naturalnego1 cytryna + sok z 1/2 cytryny100 ml słodkiego sherry1/2 szklanki cukru200 ml śmietany kremówki50 dag śliwek200 ml soku jabłkowegoTort śliwkowy bez pieczenia - sposób przygotowania: Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki. Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na orzechowo-biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki. Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy śliwki na cieście. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.Zakręcone śliwkiTort śliwkowy bez pieczenia 15-20 dag biszkoptów 10-12 dag łuskanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 17-18 dag masła + masło do formy 7 łyżeczek żelatyny 25 dag serka mascarpone 1 opakowanie (30 dag) jogurtu naturalnego 1 cytryna + sok z 1/2 cytryny 100 ml słodkiego sherry 1/2Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu