ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kruche ciasto cytrynowe:250-260 g mąki3 łyżki cukru1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyszczypta soli150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę2 łyżki soku z cytrynyNadzienie:1 kg owoców (mogą być pół na pół zielone renklody i morele ; może też być mieszanka różnych śliwek) wydrylowanych i pokrojonych na cząstki2 łyżeczki soku z cytryny120 g brązowego cukru3 łyżki mąkiszczypta soli1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyszczypta cynamonuOraz:2 łyżki śmietanki kremówkibrązowy cukierpłatki migdałowe do posypaniaGalette ze śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Do mąki wymieszanej z cukrem, solą i skórką cytrynową dodajemy masło i szerokim nożem siekamy na kaszkę. Wlewamy 60 ml zimnej wody i sok cytrynowy, szybko zagniatamy. Zawijamy ciastow folię i wkładamy je na pół godziny dolodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę wyściełamy pergaminem, układamy naniej ciasto rozwałkowane na placek o średnicy 35 cm. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Mieszamy owoce z sokiem cytrynowym, dodajemy cukier z mąką, solą, skórką cytrynową i cynamonem, lekko mieszamy rękami, tak aby mieszanina suchych składników pokryła owoce. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki, usuwamy folię, pośrodku układamy owoce, pozostawiając 7-8-centymetrowy wolny brzeg, który zaginamy do środka - owoce powinny być częściowo przykryte ciastem, a pośrodku odkryte. Wilgotnymi rękami robimy dekoracyjne "szczypanki" na cieście (tak jakbyśmy sklejali pierogi). Smarujemy powierzchnię ciasta śmietanką, posypujemy - i ciasto, i owoce pośrodku - brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a owoce puszczą sok i zaczną się karmelizować. Galette podajemy ciepłe.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu