ßßß Cookit - przepis na Pałasz z czosnkiem podlany winem

Pałasz z czosnkiem podlany winem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Pamuła
Fot. TIMEMACHINE
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 . 5 kg pałasza
500 ml białego wytrawnego wina
100 ml octu winnego
500 ml oleju
Sos:
2 małe główki czosnku
1 papryczka piri-piri
1 liść laurowy
garść oregano
Dodatki (ilość według uznania):
marchewka
kolczoch (na Maderze zwany pimpinelas a w Portugalii kontynentalnej chu-chu;można zastąpić dynią lub batatami)
ziemniaki
kilka zielonych
ostrych papryczek chilli
Pałasz z czosnkiem podlany winem - sposób przygotowania: Czyścimy rybę, pozbywając się skóry, filetujemy i marynujemy w mieszaninie białego wina, octu winnego i oleju - im dłużej, tym lepiej (minimum 24 godz.). Marynatę pozostawiamy, a filety smażymy w głębokim oleju. Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy roztarty czosnek i posiekaną papryczkę piri-piri. Dodajemy resztę przypraw, wlewamy marynatę i mieszamy. Usmażone filety zalewamy gorącym sosem. Podajemy gorące, z ugotowanymi razem warzywami - powinny być bardzo miękkie.
Madera. Tradycja kontra plastik
(pałasz w czosnku, podlany winem) rodzeństwo wciąż ma ochotę na opowieści kulinarne. Wychowali się na północy Madery, w Santanie. Wioskę rozsławiły kolorowe domki w kształcie litery "A", dziś już niezamieszkane, będące za to atrakcją turystyczną. - I cóż w nich ciekawego? Ludzie na głowy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600450/palasz z czosnkiem podlany winem/p