Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Pamuła

Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 . 5 kg pałasza500 ml białego
wytrawnego wina100 ml
octu winnego500 ml
olejuSos:2 małe główki
czosnku1 papryczka
piri-
piri1
liść laurowygarść
oreganoDodatki (ilość według uznania):
marchewkakolczoch (na Maderze zwany pimpinelas a w Portugalii kontynentalnej chu-chu;można zastąpić
dynią lub
batatami)
ziemniakikilka zielonych
ostrych papryczek chilliPałasz z
czosnkiem podlany
winem - sposób przygotowania: Czyścimy
rybę, pozbywając się skóry, filetujemy i marynujemy w mieszaninie
białego wina,
octu winnego i
oleju - im dłużej, tym lepiej (minimum 24 godz.). Marynatę pozostawiamy, a filety smażymy w głębokim
oleju. Przygotowujemy sos: na
oliwie podsmażamy roztarty
czosnek i posiekaną papryczkę
piri-
piri. Dodajemy resztę przypraw, wlewamy marynatę i mieszamy. Usmażone filety zalewamy gorącym sosem. Podajemy gorące, z ugotowanymi razem warzywami - powinny być bardzo miękkie.Madera. Tradycja kontra plastik

(pałasz w
czosnku, podlany
winem) rodzeństwo wciąż ma ochotę na opowieści kulinarne. Wychowali się na północy Madery, w Santanie. Wioskę rozsławiły kolorowe
domki w kształcie litery "A", dziś już niezamieszkane, będące za to atrakcją turystyczną. - I cóż w nich ciekawego? Ludzie na głowy