ßßß
Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Picado - składniki:1 kg mięsa wołowego2 duże (lub 3 małe) główki czosnkusól gruboziarnista2 suszone papryczki piri-piriolej do smażenia3-4 duże czerwone papryki1-2 zielone papryczki chilli1 szklanka maderyPicado - sposób przygotowania: Mięso myjemy, nacieramy czosnkiem, solą oraz piri-piri i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, tak aby pozostało krwiste. Oba rodzaje papryki opiekamy w piekarniku lub nad palnikiem gazowym, aż zacznie odchodzić skórka, a środek będzie miękki. Kroimy paprykę w paski, mieszamy z mięsem i smażymy 10-30 minut na dużym ogniu, podlewając winem. Podajemy gorące, w dużym naczyniu, z którego każdy będzie mógł się częstować.Madera. Tradycja kontra plastik
pracownicy okolicznych biur, uliczni sprzedawcy i studenci. Zajadają picado, proste danie z wołowego mięsa i papryki, o konsystencji gulaszu. W domach przygotowuje się je w kociołku, który stawia się na środku stołu. Członkowie rodziny, wyposażeni w widelce, "wydziubują" (picar znaczy "dziubaćWięcej o Picado