Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!PicadoAutor
Anna Pamuła

Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Picado - składniki:1 kg
mięsa wołowego2 duże (lub 3 małe) główki
czosnkusól gruboziarnista2 suszone papryczki
piri-
piriolej do smażenia3-4 duże
czerwone papryki1-2 zielone
papryczki chilli1 szklanka maderyPicado - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, nacieramy
czosnkiem,
solą oraz
piri-
piri i kroimy w kostkę. Smażymy na
oleju, tak aby pozostało krwiste. Oba rodzaje
papryki opiekamy w piekarniku lub nad palnikiem gazowym, aż zacznie odchodzić skórka, a środek będzie miękki. Kroimy
paprykę w paski, mieszamy z
mięsem i smażymy 10-30 minut na dużym ogniu, podlewając
winem. Podajemy gorące, w dużym naczyniu, z którego każdy będzie mógł się częstować.Madera. Tradycja kontra plastik

pracownicy okolicznych biur, uliczni sprzedawcy i studenci. Zajadają picado, proste danie z
wołowego mięsa i
papryki, o konsystencji gulaszu. W domach przygotowuje się je w kociołku, który stawia się na środku stołu. Członkowie rodziny, wyposażeni w widelce, "wydziubują" (picar znaczy "dziubaćWięcej o Picado