ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback

nazwa

Składniki

Wykonanie

O Szwecji i jej z nami kontaktach pisałem już przy okazji Rotmos Gourmet . Kolejne światełko na temat tych kontaktów rzuciły matrymonialne listy Polek do Szwedów, które ktoś zamieścił na portalu aukcyjnym. Poruszenie było większe niż po ogłoszeniu Ewangelii według Judasza . Pewnie dlatego serwisy o towarzyskich plotach cieszą się większym poparciem niż te naukowe. Do tego doszła jeszcze sprawa, że nie chcemy słuchać o pewnych rzeczach, które są normalne, (w tym wypadku hipergamia), ale zepchnięte do zakazu kulturowego, o czym boleśnie przekonał się Alfred Kinsey w latach 50-tych.
W każdym razie w tych samych latach, a konkretnie w tym samym roku w którym Katowice zmieniły nazwę na Stalinogród (było to jedyne miasto z KAT w nazwie), pewien szwedzki kuchcik wymyślił urozmaicił nudne pieczone ziemniaki, powodując, że stają się one chrupiące na wierzchu, a kremowe w środku. Jak to zwykle bywa, sukces został przypisany jego pryncypałowi :)
Szwedzcy marketingowcy poszli za ciosem i dorobili do tego legendę, jakoby ziemniaki powstały w XVIII wieku, a jak mawiał największy amant w historii Niemiec - Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. - dlatego taka właśnie jest oficjalna wersja .
Składniki:
- średnie ziemniaki
- olej
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera. Plasterki mają być osobno, ale mają się trzymać na cienkiej warstwie.. Polewamy delikatnie olejem, sypiemy czosnkiem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy ponad godzinę.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2016/04/ziemniaki-hasselback.html