ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki odsmażane

Ziemniaki odsmażane

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lubicie ziemniaki odsmażane? Z zalewą którą za chwile poznacie, lubię najbardziej!
Ziemniaki przygotowane w tej formie mogą służyć jako samodzielne danie, doskonałe do każdego pieczonego, czy smażonego mięsa. Mnie najbardziej smakują podawane z szwajcarem.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki - 1kg
Koper - 1/2 pęczka
czosnek - 2 ząbki
kucharek - 1 łyżeczka
olej do zalewy - 1/4 szklanki
olej do smażenia - 1,5 łyżki
Wykonanie:
Do miski lub plastikowego pojemnika wlewamy olej, dodajemy posiekany drobno koperek i pokrojony w plasterki czosnek (można także przecisnąć przez praskę), ja lubię smażony czosnek więc wybieram pierwszy sposób. Dodajemy jarzynkę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie: Ugotowane ziemniaki kroimy na plastry około 1.5 cm. Rozgrzewamy na patelni 1,5 łyżki oleju i podsmażamy plastry ziemniaków, gdy przewracamy rumiane na drugą stronę wtedy polewamy ziemniaki naszą zalewą.
Smażymy do uzyskanie złocistej "skórki"
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/ziemniaki-odsmazane.html