Wykonanie
Lubicie
ziemniaki odsmażane? Z zalewą którą za chwile poznacie, lubię najbardziej!
Ziemniaki przygotowane w tej formie mogą służyć jako samodzielne danie, doskonałe do każdego pieczonego, czy smażonego
mięsa. Mnie najbardziej smakują podawane z szwajcarem.
Składniki:Ugotowane
ziemniaki - 1kg
Koper - 1/2 pęczka
czosnek - 2 ząbkikucharek - 1 łyżeczka
olej do zalewy - 1/4 szklanki
olej do smażenia - 1,5 łyżki
Wykonanie:Do miski lub plastikowego pojemnika wlewamy
olej, dodajemy posiekany drobno
koperek i pokrojony w plasterki
czosnek (można także przecisnąć przez praskę), ja lubię smażony
czosnek więc wybieram pierwszy sposób. Dodajemy jarzynkę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.W tym czasie: Ugotowane
ziemniaki kroimy na plastry około 1.5 cm. Rozgrzewamy na patelni 1,5 łyżki
oleju i podsmażamy plastry
ziemniaków, gdy przewracamy rumiane na drugą stronę wtedy polewamy
ziemniaki naszą zalewą.Smażymy do uzyskanie złocistej "skórki"