ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z nektarynami w glazurze

Naleśniki z nektarynami w glazurze

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agara Jakubowska / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Naleśniki z nektarynami w glazurze - składniki:
Nektarynki glazurowane:
6 nektarynek
150 g cukru
pomarańcza (sok i drobno starta skórka)
2 łyżeczki likieru Grand Marnier
2 łyżeczki cukru pudru do posypania
Naleśniki :
150 g mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
50 g cukru pudru
łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżeczki oleju roślinnego
20 g masła
Naleśniki z nektarynami w glazurze - sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder i skórkę pomarańczową mieszamy w misce. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z mlekiem. Wlewamy do mąki. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy naleśnikowej i odstawiamy. Nektarynki kroimy na cząstki. Na dużej patelni mieszamy cukier, sok z pomarańczy i likier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania syropu, dodajemy nektarynki, gotujemy przez 2 minuty, obracając. Wyjmujemy nektarynki, wlewamy na patelnię 2 łyżeczki wody, mieszamy i odstawiamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej mieszaninie oleju i masła. Podajemy z glazurowanymi nektarynami, polane syropem z patelni, posypane mieszanką cukru i skórki pomarańczowej.
Jak przygotować idealne naleśniki?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168143762/nalesniki z nektarynami w glazurze/p