ßßß
Fot. Agara Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Naleśniki z nektarynami w glazurze - składniki:Nektarynki glazurowane:6 nektarynek150 g cukrupomarańcza (sok i drobno starta skórka)2 łyżeczki likieru Grand Marnier2 łyżeczki cukru pudru do posypaniaNaleśniki :150 g mąki1 łyżeczka sody do pieczenia50 g cukru pudrułyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej2 jajka300 ml mleka2 łyżeczki oleju roślinnego20 g masłaNaleśniki z nektarynami w glazurze - sposób przygotowania: Mąkę, cukier puder i skórkę pomarańczową mieszamy w misce. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z mlekiem. Wlewamy do mąki. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy naleśnikowej i odstawiamy. Nektarynki kroimy na cząstki. Na dużej patelni mieszamy cukier, sok z pomarańczy i likier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania syropu, dodajemy nektarynki, gotujemy przez 2 minuty, obracając. Wyjmujemy nektarynki, wlewamy na patelnię 2 łyżeczki wody, mieszamy i odstawiamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej mieszaninie oleju i masła. Podajemy z glazurowanymi nektarynami, polane syropem z patelni, posypane mieszanką cukru i skórki pomarańczowej.Jak przygotować idealne naleśniki?Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu