Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. RAFAL LIPSKIPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Przecier z
pigwy :1 kg
pigwy1 kg
cukruKarmelizowana
pigwa:1/2 l
soku pomarańczowego1/3 szklanki
cukru2
pigwy1 łyżka
masłaNaleśniki :3
jaja1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mlekasólskórka otarta z 1
pomarańczyNaleśniki z karmelizowaną
pigwą - sposób przygotowania: Robimy przecier:
pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy
owoce ok. 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy
cukier, smażymy kolejne 30 minut. Robimy karmelizowaną
pigwę: sok z
cukrem gotujemy ok. 40 min. Obieramy
pigwy, kroimy je w plastry, obsmażamy na
maśle z obydwu stron. Zalewamy
pomarańczowym syropem i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy. Robimy naleśniki:
jajka myjemy, oddzielamy
białka od
żółtek.
Mąkę przesiewamy, starannie mieszamy z
żółtkami,
mlekiem i
solą. Dodajemy pianę ubitą z
białek i
skórkę pomarańczową. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy przecierem z
pigwy i składamy w "chusteczkę". Przed podaniem obsmażamy na
maśle na złoty kolor i dekorujemy karmelizowaną
pigwą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu