ßßß
Fot. RAFAL LIPSKIPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Przecier z pigwy :1 kg pigwy1 kg cukruKarmelizowana pigwa:1/2 l soku pomarańczowego1/3 szklanki cukru2 pigwy1 łyżka masłaNaleśniki :3 jaja1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mlekasólskórka otarta z 1 pomarańczyNaleśniki z karmelizowaną pigwą - sposób przygotowania: Robimy przecier: pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy owoce ok. 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, smażymy kolejne 30 minut. Robimy karmelizowaną pigwę: sok z cukrem gotujemy ok. 40 min. Obieramy pigwy, kroimy je w plastry, obsmażamy na maśle z obydwu stron. Zalewamy pomarańczowym syropem i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy. Robimy naleśniki: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy, starannie mieszamy z żółtkami, mlekiem i solą. Dodajemy pianę ubitą z białek i skórkę pomarańczową. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy przecierem z pigwy i składamy w "chusteczkę". Przed podaniem obsmażamy na maśle na złoty kolor i dekorujemy karmelizowaną pigwą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu