ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z karmelizowaną pigwą

Naleśniki z karmelizowaną pigwą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. RAFAL LIPSKI
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Przecier z pigwy :
1 kg pigwy
1 kg cukru
Karmelizowana pigwa:
1/2 l soku pomarańczowego
1/3 szklanki cukru
2 pigwy
1 łyżka masła
Naleśniki :
3 jaja
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
sól
skórka otarta z 1 pomarańczy
Naleśniki z karmelizowaną pigwą - sposób przygotowania: Robimy przecier: pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy owoce ok. 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, smażymy kolejne 30 minut. Robimy karmelizowaną pigwę: sok z cukrem gotujemy ok. 40 min. Obieramy pigwy, kroimy je w plastry, obsmażamy na maśle z obydwu stron. Zalewamy pomarańczowym syropem i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy. Robimy naleśniki: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy, starannie mieszamy z żółtkami, mlekiem i solą. Dodajemy pianę ubitą z białek i skórkę pomarańczową. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy przecierem z pigwy i składamy w "chusteczkę". Przed podaniem obsmażamy na maśle na złoty kolor i dekorujemy karmelizowaną pigwą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940574/nalesniki z karmelizowana pigwa/p