ßßß Cookit - przepis na Bonet

Bonet

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Bonet
Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Bonet - składniki:
1 litr mleka
100 g podłużnych biszkoptów
120 g ciasteczek migdałowych (najlepiej włoskich amaretti)
filiżanka kawy
4 łyżki rumu
5 jajek
200 g cukru
50 g kakao
Na karmel:
1 litra mleka + 100 g cukru
Bonet - sposób przygotowania: Mleko gotujemy i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z oboma rodzajami ciastek. Następnie dodajemy kawę, rum i łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając. Jajka ubijamy w misce z cukrem do uzyskania kremowej masy. Do kremu, ciągle mieszając, dodajemy kakao do uzyskania jednolitego koloru. Powstałą masę stopniowo łączymy z wcześniej przygotowanym mlekiem. Przygotowujemy karmel - podgrzewamy mleko z cukrem na małym ogniu do uzyskania złocistego płynu. Karmel wylewamy na dno okrągłej formy do ciasta. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu deser studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem odwracamy formę do góry dnem, wykładając deser na talerz lub paterę. Podajemy w temperaturze pokojowej. Bonet można ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168143725/bonet/p