Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!BonetAutor Marco Luca Ghia

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bonet - składniki:1 litr
mleka100 g podłużnych
biszkoptów120 g
ciasteczek migdałowych (najlepiej włoskich
amaretti)filiżanka
kawy4 łyżki
rumu5
jajek200 g
cukru50 g
kakaoNa karmel:1 litra
mleka + 100 g
cukruBonet - sposób przygotowania:
Mleko gotujemy i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z oboma rodzajami
ciastek. Następnie dodajemy
kawę,
rum i łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając.
Jajka ubijamy w misce z
cukrem do uzyskania kremowej masy. Do kremu, ciągle mieszając, dodajemy
kakao do uzyskania jednolitego koloru. Powstałą masę stopniowo łączymy z wcześniej przygotowanym
mlekiem. Przygotowujemy karmel - podgrzewamy
mleko z
cukrem na małym ogniu do uzyskania złocistego płynu. Karmel wylewamy na dno okrągłej formy do ciasta. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu deser studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem odwracamy formę do góry dnem, wykładając deser na talerz lub paterę. Podajemy w temperaturze pokojowej. Bonet można ozdobić
bitą śmietaną i wiórkami
czekolady.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu