Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia angielskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2
jajka10 dag
cukru600 ml
mlekakilka kropli esencji waniliowej100 ml bourbona lub
rumu100 ml 36%
śmietanki1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejEggnog - koktajl jajeczny z
rumem - sposób przygotowania: Ucieramy
żółtka z
cukrem na kremowy kogel-
mogel (
białka zachowujemy).
Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy esencję
waniliową oraz
alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio
śmietany. Schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą
bitą śmietaną i posypujemy
gałką muszkatołową.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu