ßßß Cookit - przepis na Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą

Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Wrzosek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - składniki:
dwa plastry chudej wołowiny
6 dużych pieczarek
1 duża cebula
tymianek
sól i pieprz do smaku
musztarda Dijon
dwa duże lub 4 średnie liście chrzanu
2 szklanki bulionu wołowo-drobiowego
łyżka oliwy
Kasza :
1 woreczek kaszy gryczanej palonej
garść młodej pokrzywy
garść orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1/4 szklanki bulionu
Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie przez ok 2 minuty, dodać tymianek sól i pieprz i dusić na małym ogniu ok 10 minut. Liście chrzanu zblanszować. Wołowinę rozbić i posmarować musztardą. Na plastry wołowiny wyłożyć ostudzone pieczarki z cebulą. Plastry zrolować z farszem. Roladki zawinąć w liście chrzanu. ułożyć rolady w garnku/ naczyniu do pieczenia. Podsmażyć bardzo delikatnie z obu stron, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ja gotowałam 1,5 godziny). 1 woreczek kaszy ugotować al dente. Opłukaną młodą pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną pokrzywę, posiekany czosnek i posiekane orzechy włoskie. Smażyć przez 5 minut. Dodać kaszę i podlać ją lekko bulionem. Dusić jeszcze ok 5 minut, aż bulion odparuje.
Grillowane roladki z cukinii i kurczaka w boczku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/165770508/roladki wolowe w lisciach chrzanu z kasza gryczana/p