Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!EkleryAutor Jakub ChudyCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia węgierskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Eklery - składniki:Ciasto:szklanka
wody125g
masła1 szklanka
mąki pszennej4 nieduże
jajkaKrem:600 ml
mleka laska wanilii przekrojona wzdłuż6 dużych
żółtek100 g
cukru40
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanej20 ml
likieru (
Grand MarnierBrandyKirsch) - niekoniecznieEklery - sposób przygotowania: Ciasto: W rondelku zagotować
wodę z
masłem. Na gotującą
wodę wsypać
mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z
jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny
mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości. Piec w temperaturze 200C przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części. Krem W większym garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania
białek), wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego
mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać
likier (niekoniecznie). Ostudzić, nie mieszając, przykywając folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. * na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni ** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnoscią zbyt wiele, na tą porcję eklerków) Wykonanie Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na
spody eklerków, przykrywać górą
ciastek.Kuchnia świata
. Najlepiej jeść je na ciepło, świeżo upieczone. Bułeczkę rozcina się poziomo, smaruje
dżemem i gęstą, tłustą
śmietaną. Znajomy Szkot powiedział mi, że w scones ważne jest to, aby się określić: czy najpierw smarujemy je
dżemem, a
potem śmietaną, czy odwrotnie? Trzeci poziom zajmują
ciastka: eklery, tarteletkiW modne czerwone kropki
. Pieczemy 20-30 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C). Gdy eklery przestygną, przecinamy je wzdłuż na pół. Robimy krem:
żurawiny kroimy,
żelatynę namaczamy i rozpuszczamy, proszek budyniowy rozprowadzamy w 100 ml
mleka. Resztę
mleka słodzimy i zagotowujemy, wlewamy
budyń, gotujemyBlog tygodnia: Na kruchym spodzie
kulinarnym wyzwaniu marzysz? Wyzwań jest mnóstwo. Nadal wiele do życzenia pozostawiają niektóre moje słodkie wypieki.
Makaroniki, eklery i
croissanty w moim wydaniu to pyszne, ale niezbyt ładne twory. Przyznaje, że nie jestem urodzoną cukierniczką. Roztrzepana i niepoukładana, często gubię się w instrukcjachWięcej o Eklery