Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!EkleryAutor Jakub ChudyCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia węgierskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Eklery - składniki:Ciasto:szklanka 
wody125g 
masła1 szklanka 
mąki pszennej4 nieduże 
jajkaKrem:600 ml 
mleka laska wanilii przekrojona wzdłuż6 dużych 
żółtek100 g 
cukru40 
mąki pszennej40 g 
skrobi ziemniaczanej20 ml 
likieru (
Grand MarnierBrandyKirsch) - niekoniecznieEklery - sposób przygotowania: Ciasto: W rondelku zagotować 
wodę z 
masłem. Na gotującą 
wodę wsypać 
mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z 
jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny 
mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości. Piec w temperaturze 200C przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części. Krem W większym garnuszku zagotować 
mleko z ziarenkami 
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. 
Cukier utrzeć z 
żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania 
białek), wsypać wymieszane 
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego 
mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać 
likier (niekoniecznie). Ostudzić, nie mieszając, przykywając folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. * na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni ** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnoscią zbyt wiele, na tą porcję eklerków) Wykonanie Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na 
spody eklerków, przykrywać górą 
ciastek.Kuchnia świata

. Najlepiej jeść je na ciepło, świeżo upieczone. Bułeczkę rozcina się poziomo, smaruje 
dżemem i gęstą, tłustą 
śmietaną. Znajomy Szkot powiedział mi, że w scones ważne jest to, aby się określić: czy najpierw smarujemy je 
dżemem, a 
potem śmietaną, czy odwrotnie? Trzeci poziom zajmują 
ciastka: eklery, tarteletkiW modne czerwone kropki

. Pieczemy 20-30 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C). Gdy eklery przestygną, przecinamy je wzdłuż na pół. Robimy krem: 
żurawiny kroimy, 
żelatynę namaczamy i rozpuszczamy, proszek budyniowy rozprowadzamy w 100 ml 
mleka. Resztę 
mleka słodzimy i zagotowujemy, wlewamy 
budyń, gotujemyBlog tygodnia: Na kruchym spodzie

kulinarnym wyzwaniu marzysz? Wyzwań jest mnóstwo. Nadal wiele do życzenia pozostawiają niektóre moje słodkie wypieki. 
Makaroniki, eklery i 
croissanty w moim wydaniu to pyszne, ale niezbyt ładne twory. Przyznaje, że nie jestem urodzoną cukierniczką. Roztrzepana i niepoukładana, często gubię się w instrukcjachWięcej o Eklery