ßßß Cookit - przepis na Eklery

Eklery

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Eklery
Autor Jakub Chudy
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia węgierska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Eklery - składniki:
Ciasto:
szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka
Krem:
600 ml mleka laska wanilii przekrojona wzdłuż
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
20 ml likieru (Grand Marnier
Brandy
Kirsch) - niekoniecznie
Eklery - sposób przygotowania: Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości. Piec w temperaturze 200C przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części. Krem W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, nie mieszając, przykywając folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. * na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni ** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnoscią zbyt wiele, na tą porcję eklerków) Wykonanie Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek.
Kuchnia świata
. Najlepiej jeść je na ciepło, świeżo upieczone. Bułeczkę rozcina się poziomo, smaruje dżemem i gęstą, tłustą śmietaną. Znajomy Szkot powiedział mi, że w scones ważne jest to, aby się określić: czy najpierw smarujemy je dżemem, a potem śmietaną, czy odwrotnie? Trzeci poziom zajmują ciastka: eklery, tarteletki
W modne czerwone kropki
. Pieczemy 20-30 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C). Gdy eklery przestygną, przecinamy je wzdłuż na pół. Robimy krem: żurawiny kroimy, żelatynę namaczamy i rozpuszczamy, proszek budyniowy rozprowadzamy w 100 ml mleka. Resztę mleka słodzimy i zagotowujemy, wlewamy budyń, gotujemy
Blog tygodnia: Na kruchym spodzie
kulinarnym wyzwaniu marzysz? Wyzwań jest mnóstwo. Nadal wiele do życzenia pozostawiają niektóre moje słodkie wypieki. Makaroniki, eklery i croissanty w moim wydaniu to pyszne, ale niezbyt ładne twory. Przyznaje, że nie jestem urodzoną cukierniczką. Roztrzepana i niepoukładana, często gubię się w instrukcjach
Więcej o Eklery
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163730844/eklery/p