Wykonanie
Eklerki to
ciastka które zawsze
będę kojarzyć z Tatą:) Kupował je zawsze dla Pracowników naszej firmy w
cukierni Zdebika.Po upieczeniu
bezy zostało mi dużo
żółtek więc wykorzystałam je do kremu Patisierre którym nadziewane są
ciastka. Są to bardzo dobre
ciastka choć nie moje ulubione.
Przepis cytowany za DorotkąCiasto parzone :1 szklanka
wody125 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki pszennej4 nieduże
jajkaW rondelku zagotować
wodę z
masłem. Na gotującą
wodę wsypać
mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z
jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny
mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.Creme patissiere
waniliowy:600 ml
mlekalaska wanilii, przekrojona wzdłuż6 dużych
żółtek100 g
cukru40
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanej20 ml
likieru (
Grand Marnier,
Brandy, Kirsch), niekoniecznieW większym garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do białości (ja robię to mikserem końcówka do ubijania
białek), wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego
mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać
likier (niekoniecznie). Ostudzić, mieszając, bo lubi się formować 'kożuch'.* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnością zbyt wiele, na tą porcję eklerków)Wykonanie:Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na
spody eklerków, przykrywać górą
ciastek. Można ozdobić
polewą czekoladową.Ja posypałam
cukrem pudrem.Smacznego:)