ßßß Cookit - przepis na Eklerki

Eklerki

nazwa

Wykonanie

Jak by nie patrzeć, eklerki, to po takim małym kawałku karpatki dla każdego ;-). Nie można ich nie lubić - to klasyczne ciasto parzone wypełnione najlepszym i delikatnym kremem budyniowym (creme patissiere). Rozpływają się w ustach i na jednym ciężko poprzestać... pozwólcie więc, że wymknę się po jednego, zanim wszystkie znikną... Miłej niedzieli!
Ciasto parzone (18 sztuk):
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać, nie ściągając z palnika, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną lub grubą okrągłą końcówką (można również wyłożyć łyżką). Wyciskane ciasta powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Budyń waniliowy (creme patissiere):
600 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
20 ml likieru (np. grand marnier, brandy, kirschu), niekoniecznie
W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wykonanie
Krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na dolną część eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
40 g masła
Czekoladę i masło roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej.
Warto również wypróbować:
krem czekoladowy
Dodać 100 g roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.
krem kawowy
Dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.
Smacznego :-).
Źródło przepisu na krem - 'Joy of baking'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/eklerki