ßßß Cookit - przepis na Tofu na zimno

Tofu na zimno

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
300 g tofu
20 g okry (piżmian jadalny)
4 g wodorosty nori (nie w płatach - posiekany)
4 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
4 g posiekanego szczypiorku
4 g startego korzenia imbiru
2 g ikry (dowolna
zależnie od upodobań)
sos sojowy w stylu Tosa:
100 ml sosu sojowego
30 ml mirinu
15 ml sake
5 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
Tofu na zimno - sposób przygotowania: Przygotuj sos sojowy: wymieszaj w garnku sos sojowy, mirin i sake, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć katsuobushi i jeszcze raz zagotuj. Przecedź przez sitko i schłodź. Przygotuj danie: tofu pokrój w sporą kostkę. Przełóż na talerz i wedle uznania udekoruj drobno posiekaną okrą, kawałkami nori, szczypiorem, imbirem, ikrą i katsuobushi. Polej sosem sojowym tuż przed zjedzeniem.
Sos sojowy
warto go mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem sosu sojowego: Tofu na zimno Tajskie kuleczki Ruloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcym Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym Makaron soba z sezamem Makaron z wołowiną i kapustą bok choi Łosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z selera
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093821/tofu na zimno/p