Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Satoshi Toyo

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 g
tofu20 g
okry (piżmian jadalny)4 g wodorosty
nori (nie w płatach - posiekany)4 g
płatków z tartej
ryby bonito (katsuobushi)4 g posiekanego
szczypiorku4 g startego korzenia
imbiru2 g ikry (dowolnazależnie od upodobań)
sos sojowy w stylu Tosa:100 ml
sosu sojowego30 ml mirinu15 ml sake5 g
płatków z tartej
ryby bonito (katsuobushi)
Tofu na zimno - sposób przygotowania: Przygotuj
sos sojowy: wymieszaj w garnku
sos sojowy, mirin i sake, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć katsuobushi i jeszcze raz zagotuj. Przecedź przez sitko i schłodź. Przygotuj danie:
tofu pokrój w sporą kostkę. Przełóż na talerz i wedle uznania udekoruj drobno posiekaną
okrą, kawałkami
nori,
szczypiorem,
imbirem, ikrą i katsuobushi. Polej
sosem sojowym tuż przed zjedzeniem.
Sos sojowy
warto go
mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem
sosu sojowego:
Tofu na zimno Tajskie kuleczki Ruloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcym
Szparagi na
rukoli z sosem
sezamowo-
sojowym Makaron soba z
sezamem Makaron z
wołowiną i
kapustą bok choi
Łosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z
seleraPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu